САЩ и Северна Корея прекратиха финансовия скандал

САЩ и Северна Корея постигнаха споразумение за деблокиране на замразените от Вашингтон сметки на Пхенян в Банко Делта Ейша в Макао, съобщиха световните информационни агенции в понеделник. След този акт на съгласие се отвори пътя за реализиране на целта - Корейски полуостров без ядрени оръжия.

Съобщението бе направено от помощник министърът на финансите на САЩ Даниел Глейзър преди започващата в понеделник в Пекин нова серия на шестстранните преговори за прекратяване на севернокорейските ядрени програми. В дипломатическите преговори участват Северна и Южна Корея, Китай, САЩ, Япония и Русия.

Северна Корея постави деблокирането на тези сметки като условие да продължи участието си в преговорите. Пхенян е предложил намиращите се в сметката около 25 милиона долара да бъдат преведени в сметка на Търговската банка на Китай в Пекин.

“Страната се ангажира да използва тези средства само за подобряване на съдбата на севернокорейския народ и по-специално за хуманитарни цели и образование”, съобщи още Глейзър.

Споделяне

Още от Свят