САЩ и страните от Залива ще блокират иранските оръжейни доставки за Йемен

САЩ и страните от Залива ще блокират иранските оръжейни доставки за Йемен

Съветът за сътрудничество в Залива и САЩ се споразумяха да извършват съвместни патрули, за да попречат на иранските оръжейни доставки да стигат до Йемен, заяви на пресконференция в Рияд генералният секретар на организацията Абдел Латиф аз Заяни, цитиран от Ройтерс.

Заяни направи изказването си на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър. Картър се срещна с колегите си от страните от Съвета за сътрудничество в Залива, в който членуват Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Оман.

Иран отрича обвиненията, че вкарва контрабандно оръжия в Йемен, където страните от съвета участват във военна кампания срещу шиитското движение на хусите.

Картър и арабските му колеги обсъдиха на срещата си начини за противодействие на иранското влияние и борбата срещу групировката "Ислямска държава" часове преди в Саудитска Арабия да пристигне президентът Барак Обама.

Обама ще разговаря със саудитския крал Салман преди утрешната среща на високо равнище на Съвета за сътрудничество в Залива, чийто дневен ред ще бъде доминиран от въпроси в областта на сигурността и отбраната. Заяни съобщи, че Картър и колегите му са се споразумели да си сътрудничат в изграждането на съвместни системи за противоракетна отбрана и в създаването на сили за специални операции, но не бяха обявени нови оръжейни сделки, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?