САЩ и светът се сбогуваха с Рейгън

Съединените щати и световните лидери отдадоха последна почит на бившия президент Роналд Рейгън на траурна церемония в Националната катедрала във Вашингтон.

Преди десет години Рейгън каза своето лично "сбогом", но въпреки това е много тъжно и много тежко, че си отива, заяви американският президент Джордж Буш.

Един от най-популярните американски политици, лидерът, който спечели Студената война, бивш холивудски актьор, бивш губернатор на Калифорния и бивш президент Роналд Рейгън почина миналата събота, след като страдаше в продължение на 10 години от болестта на Алцхаймер. Той ще бъде погребан в събота в Калифорния.

Спечели Студената война без нито един изстрел

По време на церемонията бе излъчено послание на бившата британска министър - председателка Маргарет Тачър в памет на Рейгън, записано преди няколко месеца.

"Ние загубихме велик президент, велик американец и велик човек, а аз загубих скъп приятел", се казва в посланието.

Тачър, която беше един най-близките съюзници на Рейгън, изтъкна ролята му за края на комунизма в Източна Европа, като посочи:" Той спечели Студената война дори без един изстрел, но като покани враговете си извън техните крепости, превръщайки ги в приятели".

Джордж Буш - Старши, който беше вицепрезидент на Рейгън, отправи емоционално послание към вдовицата Нанси Рейгън и децата. Той спомена тяхната починала през 2001 г. от рак дъщеря Морийн Рейгън.

Буш посочи, че Рейгън е бил обичан заради силната му вяра в Съединените щати и свободата, заради своята човечност и доброта.

"Като негов вицепрезидент за осем години аз научих от Роналд Рейгън повече, отколкото от всеки друг, с който съм се срещал по времето на публичната ми дейност", каза Буш - баща.

По време на траурната церемония слово произнесе съдийката от Върховния съд Сандра Дей О'Конър - която беше номинирана за поста от Рейгън и стана първата жена - член на Върховния съд.

Настоящият президент Буш изтъкна, че Рейгън продължава да е символ за Америка.

Военни почести

Преди началото на траурната церемония в петък, която се проведе при засилени мерки за сигурност, ковчегът беше пренесен от автоколона в Националната катедрала.

Рейгън, 40-ят президент на САЩ, бе изпратен с военни почести, а военнослужещите в американските бази по света отдадоха изстрели в негова част.

Петък бе ден на национален траур в САЩ, като повечето правителствени институции и финансовите пазари не работиха в знак на уважение към Рейгън.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон посочва, че церемонията е преминала със забележим републикански акцент, като дори и свещеникът, който води траурната служба, е бивш сенатор от Републиканската партия.

Ковчегът с тялото на Рейгън беше изложен през тази седмица в Капитолия във Вашингтон и край него преминаха близо 100 000 души.

В четвъртък дълга опашка от хора изчакваха търпеливо реда си в горещото и влажно време, за кажат последно "сбогом" на човека, от когото се възхищават и когото възприемат като един от най-великите лидери на Америка, като човека, който победи комунизма.

През последните дни имаше много изказвания и публикации с равносметка на неговото президентство, в които бяха изложени и гледни точки на критиците му - високия бюджетен дефицит, аферата Ирак - контри и нарушаването на човешки права в Централна Америка.

С църковната служба в петък приключиха тридневните церемонии по повод смъртта на Рейгън.

В Националната катедрала присъстваха бившите президенти на САЩ Джордж Буш Старши, Бил Клинтън, Джими Картър и Джералд Форд.

Русия беше представена от бившия съветски лидер Михаил Горбачов. Сред другите гости бяха британският премиер Тони Блеър, неговата предшественичка Маргарет Тачър, принц Чарлз, президентът на Южно-африканската република Табо Мбеки, премиерите на Италия и Германия, генералният секретар на ООН Кофи Анан и др.

След церемонията тялото на покойника ще бъде превозено със самолет обратно в Калифорния, където ще бъде погребано на територията на библиотеката му недалеч от Лос Анджелис - място, избрано от самия Рейгън, с изглед към Тихия Океан .

Споделяне

Още от Свят