САЩ и Турция готови с военно решение в Сирия

САЩ и Турция готови с военно решение в Сирия

Съединените щати и Турция са готови за военно решение в Сирия, ако политическо такова не е възможно. Това обяви американският вицепрезидент Джо Байдън след среща с турския премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул, предадоха агенциите.

"Ние знаем, че е по-добре, ако можем да постигнем политическо решение, но ние сме готови, ако това не е възможно, да имаме военно решение на тази операция и да премахнем ДАЕШ ("Ислямска държава") ", заяви Байдън на пресконференцията след срещата.

САЩ и Турция са обсъдили как двете страни съюзнички в НАТО могат да подкрепят по-нататък арабските сунитски сили, които се борят да отстранят сирийския президент Башар ал Асад.

Американският вицепрезидент посочи, че Вашингтон признава поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) в Турция за толкова голяма заплаха за Анкара, колкото е "Ислямска държава", и че Турция трябва да направи необходимото, за да защити своя народ.

Турският премиер Ахмет Давутоглу пък защити турското военно присъствие в Ирак, като обясни, че то има за цел защита от "Ислямска държава". Той подчерта, че Анкара уважава териториалната цялост на Ирак, предаде "Ройтерс".

Давутоглу посочи също, че само легитимната сирийска опозиция трябва да участва в преговорите за Сирия. Турският премиер благодари на американския вицепрезидент, че е посетил Кипър, като допълни, че САЩ имат важна роля в мирните преговори за средиземноморския остров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?