САЩ и Турция отмениха визовите си ограничения

САЩ и Турция отмениха визовите си ограничения

САЩ и Турция прекратиха визовите ограничения, които си наложиха взаимно преди два месеца. В същото време турският президент Реджеп Ердоган се обяви за подобряване на отношенията и с Европейския съюз, които се влошиха значително през изтичащата година.

Държавният департамент спря издаването на визи за турски граждани през октомври, след като служител на американското консулство в Истанбул бе задържан от турските власти и обвинен в подривна дейност.

Напрежението между Вашингтон и Анкара беше повишено до миналия месец, когато двете страни облекчиха рестриктивните мерки.

Решението на департамента в четвъртък дойде след уверение от Турция, че американските дипломатически служители са в безопасност.

Финансовите пазари реагираха на новината със стабилизиране на курса на турската лира спрямо щатския долар.

Другата стъпка на американската дипломация може, макар и не по волята своите автори, да допринесе за допълнително подобряване на позицията на Турция в международната политика.

Става въпрос за решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството си там.

Общата позиция срещу американското решение може да послужи за подобряване на отношенията между Турция и ЕС, заяви днес държавният глава на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Тези отношения се влошиха преди конституционния референдум в Турция през пролетта, когато Германия и Холандия попречиха на Ердоган да агитира сред сънародниците си на тяхна територия.

Сега обаче Ердоган похвали Германия за позицията ѝ относно Йерусалим и не изключи скорошно свое посещение в Берлин.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?