САЩ и Турция се стремят да избегнат разрив със Саудитска Арабия заради случая "Хашоги"

Джамал Хашоги, сн. ЕПА/БГНЕС

Над две седмици минаха, откакто журналистът Джамал Хашоги влязъл в саудитското консулство в Истанбул и оттогава е в неизвестност. Но въпреки трупащите се доказателства, че Саудитска Арабия е отговорна за смъртта му, нито американският президент Доналд Тръмп, нито турският му колега Реджеп Тайип Ердоган открито обвиняват саудитското ръководство, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Служители от американското разузнаване са все по-убедени, че саудитският престолонаследник е отговорен за убийството на Хашоги. Тази оценка поставя предизвикателство за Белия дом, който се стреми да запази близки отношения с Рияд, коментира и американският в. "Ню Йорк таймс".

Реакцията на Тръмп буди тревога

Реакцията на Тръмп буди тревога у настоящи и бивши американски правителствени служители, които се безпокоят, че той се готви да помогне на саудитския крал Салман и сина му Мохамед бин Салман, който е престолонаследник и фактически управник на Саудитска Арабия, да се измъкнат, отбелязва "Файненшъл таймс".

За Вашингтон Саудитска Арабия е важен производител на петрол и глобален инвеститор, а също все по-настъпателна регионална сила в сигурността и разузнаването, казват наблюдатели.

Правителството на Тръмп има силни стимули да се стреми да избегне челен сблъсък с кралството, след като е поставило отношенията си с Рияд в центъра на своята външна политика, изтъква вестникът.

САЩ изградиха обединен фронт със Саудитска Арабия срещу Иран, главния съперник на Рияд, и разчитат тя да пуска повече петрол на пазара, за да бъде притиснат Техеран, когато американските санкции срещу иранския петролен сектор отново започнат да действат през ноември.

Тръмп обяви оръжейни сделки със Саудитска Арабия на стойност 110 милиарда долара след свое посещение миналата година. Миналата седмица той каза, че ще посъветва членовете на Конгреса да не развалят сделките, тъй като според него това би било "много глупаво". САЩ и други западни страни също така смятат Саудитска Арабия за важен партньор в сътрудничеството в сигурността и разузнаването във връзка с ислямисткия екстремизъм, посочва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Отношенията Турция-Саудитска Арабия

Турция има обтегнати отношения със Саудитска Арабия, откакто двете регионални сили подкрепиха противникови страни след избухването на въстанията от Арабската пролет.

Макар че двустранната търговия между тях възлизаше на едва 4.8 милиарда долара през 2017 г., Саудитска Арабия е важна за турския туризъм, сектора на недвижимите имоти и строителството. Около 650 000 саудитски туристи, които харчат доста пари, са посетили Турция миналата година. Саудитците са били на второ място като купувачи на турски имоти. Саудитските пари също така са важни за турския банков сектор и финансовите пазари.

Тази картина помага да се обясни защо Анкара се въздържа от преки обвинения срещу Рияд, казват анализатори и турски служители. Вместо това Турция пуска на порции в медиите изтекла информация за предполагаемото убийство на Хашоги с надеждата да засили натиска. Служители потвърждават съществуването на аудиозапис, на който според тях са уловени моментите от смъртта на журналиста, но досега той не е направен обществено достояние, посочва "Файненшъл таймс".

Нова информация около убийството

Служители от американското разузнаване са все по-убедени, че саудитският престолонаследник е отговорен за убийството на Хашоги. Тази оценка поставя предизвикателство за Белия дом, който се стреми да запази близки отношения с Рияд, коментира американският в. "Ню Йорк таймс".

Разузнавателните служби на САЩ се готвят да представят на Тръмп оценката за принц Мохамед в момент, когато американският държавен секретар Майк Помпейо приключи посещение в Саудитска Арабия, което не можа да доведе до непосредствено дипломатическо уреждане на кризата, отбелязва изданието.

Посещението на Помпейо в региона трябваше да съдейства за спасяване на репутацията и да осигури задоволително обяснение за изчезването на Хашоги, като същевременно спести по-нататъшни неудобства за Рияд, Вашингтон и Анкара. Но то не се разви по план. Посещението на Помпейо явно накара Саудитска Арабия и Турция да се окопаят още по-дълбоко в позиции, които започват да изглеждат несъвместими. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман не се хвана на въдицата на Вашингтон - опит за обвиняване на елементи от саудитската държава за смъртта на Хашоги, но не на самия кралски двор. Вместо това той отново отрече държавата да има нещо общо с евентуалната смърт на журналиста в консулството а Саудитска Арабия в Истанбул, пише британският в. "Гардиън".

Турция изглежда бясна. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, постигнал, както беше съобщено, разбирателство с Рияд в края на миналата седмица, явно вече не се чувства обвързан от приказки за "братска дружба" между Турция и Саудитска Арабия, които са регионални съперници.

Когато Помпейо пристигна в Анкара, проправителствени медии публикуваха най-потресаващите подробности досега за подизираната смърт на Хашоги под формата на подбрани извадки от аудиозапис, за който се твърди, че описва последните брутални минути от живота на изчезналия журналист.

Това свидетелства за разочарованието на Турция от САЩ. Разрешаването на тяхното публикуване изпрати послание до американския президент Доналд Тръмп и Помпейо, че макар да е възможно да имат подкрепата на Бин Салман, трябва да има нещо в това и за Турция, коментира "Гардиън". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?