Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

САЩ и Турция ще действат срещу "Ислямска държава" заедно със сирийската опозиция

Анкара поставя ударението върху смазването на кюрдските екстремисти

1 коментар
САЩ и Турция ще действат срещу "Ислямска държава" заедно със сирийската опозиция

САЩ и Турция ще си сътрудничат в прочистването на последния участък от турско-сирийската граница от контрола на "Ислямска държава", заяви високопоставен американски служител, цитиран от ДПА.

Подробностите по общите действия в 80-километровия участък от границата обаче все още се обсъждат. Към момента е ясно, че ще се разчита на силите на умерената сирийска опозиция, действаща на място, а не на американски или турски войници, допълнил служителят, пожелал да остане анонимен.

Планът не предвижда създаване на забранена за полети зона, както отдавна настоява Турция, но целта е джихадистите на ИД да бъдат изтласкани от граничния район, казал той.

Според американски служители, цитирани от Ройтерс, САЩ и Турция още не са решили кои бойци от сирийската опозиция да подкрепят в съвместните си усилия за прочистване на турско-сирийската граница от "Ислямска държава".

В сряда Турция официално подписа споразумение със Съединените щати за предоставяне на турската въздушна база Инджирлик на водената от САЩ коалиция срещу бойците на "Ислямска държава". Споразумението се отнася само за борбата срещу "Ислямска държава" и не включва оказване на въздушна подкрепа на кюрдските бойци в Северна Сирия.


Вашингтон и Анкара обявиха тази седмица намерението си да предоставят прикритие от въздуха за сирийски бунтовници и заедно да изгонят бойците на "Ислямска държава" от участък по границата. Американските самолети ще използват бази в Турция за ударите.


Но разработването на плана, както личи, е в начална фаза и не са решени най-съществени въпроси, като например коя сирийска групировка да бъде подкрепена. Предстои също така да бъде решено колко дълбоко в сирийска територия да бъде проникването и кога да започнат мисиите на самолетите на САЩ от турски бази.

Анкара иска да смаже кюрдските екстремисти


Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че Турция поставя ударението върху смазването на кюрдските екстремисти, което усложнява борбата срещу "Ислямска държава".


Само дни след като се споразумя със САЩ да се включи в борбата срещу екстремизма в Сирия и Ирак, Анкара даде да се разбере, че екстремистите, които тя има предвид, са не само джихадистите от "Ислямска държава". Все по-ясно става, че също толкова важно за нея е да съкруши кюрдските екстремисти, срещу които тя се бори от години, отбелязва вестникът.
Същата позиция - че кюрдските сепаратисти са не по-малка заплаха за региона, от който Турция е част, отколкото бойците на ИД - Турция защити и пред съюзниците си от НАТО, които тя свика на спешна среща в Брюксел.

И изтръгна от НАТО обещание да се бори и срещу двете групировки, пише авторът на авторитетното американско издание, като цитира и вчерашното изявление на президента Реджеп Ердоган в този смисъл.


Позицията на Ердоган усложнява задачата на САЩ и на останалите съюзници в алианса. Според неговия устав те са задължени да защитават Турция от заплахи и отдавна са включили екстремистката кюрдска организация ПКК, водеща от три десетилетия партизанска война в Турция, в списъка на терористичните организации. Те обаче не биха желали кюрдският въпрос да засенчи международната бора срещу екстремистите от ИД, завладели големи части от Сирия и Ирак и призоваващи към терористични нападения в цял свят, пише вестникът.


Внезапно подновеният акцент на Турция върху кюрдския проблем предизвиква въпросителни относно истинските мотиви на Ердоган. Някои от неговите критици в Европа се питат дали той не е по-заинтересуван да смаже кюрдите, отколкото да се бори срещу ИД, посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

А противниците, които той има предвид, са не само въоръжените (кюрдски) групировки, но и членовете на прокюрдската политическа партия в Турция, които се представиха силно в неотдавнашните избори и лишиха президента от парламентарно мнозинство.

Ердоган изглежда взе на прицел точно тази политическа сила - Демократичната партия на народите (ДПН), в изказването си вчера, коментира вестникът. Той призова турският парламент да снеме имунитета на политици, имащи връзки с терористични организации, явно имайки предвид ДПН, която някои хора в правителството смятат за политическо крило на ПКК.


Ескалацията на напрежението между Турция и кюрдските групировки създава редица заплахи за усилията в борбата срещу ИД, посочва "Ню Йорк таймс". Ако се стигне до широки сблъсъци между кюрдските екстремисти и силите за сигурност в Турция, правителството може да бъде отклонено от поетото пред САЩ задължение да се бори срещу ИД.


По-нататък вестникът посочва, че този подход на Анкара отново усложнява и отношенията ѝ с Ирак, който вижда в ескалацията на турските действия срещу базите на ПКК на иракска територия "офанзива срещу иракския суверенитет". А иракските кюрди са в авангарда на на битката срещу ИД. Засилва се и опасността от конфликт между Турция и сирийските кюрдски милиции, които също се бият срещу ИД. Под заплаха се оказва съюзът на САЩ с тези милиции, които през последните месеци се оказаха най-ефикасните партньори на терена в Сирия срещу ИД.


Вестникът цитира неназован американски служител, който казал, че САЩ вече оказват натиск върху Анкара да не атакува сирийските кюрди. В отговор Турция обещала да не напада обекти на кюрдските милиции в Сирия. Тези милиции, добавя авторът, са свързани с ПКК, но уверяват, че не разглеждат Турция като мишена и се стремят единствено към автономия в рамките на Сирия.


Въпреки това Турция гледа с подозрение на укрепващата (кюрдска) автономия край южната ѝ граница и изпитва нарастваща ревност към ролята на сирийските кюрди в американската коалиция, която им позволи да разширят териториите си с помощта на американските въздушни удари.


Споразумението между Анкара и Вашингтон предполага страните да си сътрудничат така, че умерените арабски сирийски бунтовници да поемат контрола над сирийските територии покрай границата с Турция. Това означава прогонването на ИД оттам, но и да се гарантира, че сирийските кюрди няма да изпреварят силите на умерената сирийска опозиция, които следва да се настанят там първи.


Вестникът цитира висши служители от администрацията на САЩ, че предстои Анкара и Вашингтон да се разберат кои сирийски опозиционни сили да бъдат подкрепяни с въздушни удари, за да се изпълни това намерение. Цитиран е и бившият американски посланик в Турция Франсис Рикардоне, според когото Турция изглежда е възприела западната политика на разграничаване на ПКК от сирийските кюрди. Все пак, добавя той, "една турска коалиция със сирийските кюрди срещу ИД е идея, която предстои да бъде подложена на проверка".

Западът подбира неправилни партньори в Близкия изток

Британският в. "Индипендънт" коментира, че колкото и САЩ да твърдят, че съвпадението на две неща - споразумението с Турция да използват нейната ключова ВВС база в Инджирлик за удари срещу "Ислямска държава", и турските въздушни удари срещу позиции на ПКК - е случайно, ясно е, че Анкара не би предприела такива удари без мълчаливо съгласие от Вашингтон.


Нещо повече, Белият дом насърчи Турция, като каза, че тя "има право да се защити" срещу атаки от ПКК. И така, с новите удари на Турция по предполагаеми бази на кюрдските екстремисти от ПКК, както и срещу джихадистите от ИД, става ясно, че на крехкото примирие с кюрдите е сложен край. Нека да припомним, че ПКК, заедно със сирийската си посестрима – т.нар. Сили за защита на народа (ИПГ), са групировката, която се бори най-ефикасно срещу ИД на терена. Турция обаче се тревожи повече от кюрдските териториални придобивки, отколкото от ИД, добавя вестникът и припомня обвиненията срещу Анкара, че тя мълчаливо подкрепя ИД, или най-малкото си затваря очите пред действията ѝ.


Ефективността на кюрдските сили срещу ИД е в рязък контраст с предвожданите от САЩ въздушни удари както в Ирак, така и в Сирия, които имат твърде слаб успех в борбата срещу ИД. Тази ситуация едва ли ще се промени дори и с използването на турската база (в Инджирлик), която е много по-близо до атакуваните мишени на ИД. Това е така, защото, както многократно е посочвано, въздушните удари са безсмислени без сухопътни сили и без политически решения, уреждащи нещата на терена.


В същото време Западът продължава безплодното търсене на "умерени" сили терена, на които да заложи, и се опитва да "пригоди" за тази цел насилнически ислямистки групировки в Сирия, които обаче сменят облика си само на думи. Такива са ту "Джабхат ан Нусра", ту "Ахрар аш Шам". Техни лидери дори получават възможности да уверяват от страниците на влиятелни американски вестници, че са "умерени сунитски ислямски групи" с широка подкрепа в Сирия и несправедливо са дамгосвани като "насилнически" от американската администрация, отбелязва "Индипендънт".


Не е трудно да се разбере защо такива групировки се опитват да търсят реабилитация, като настояват, че нямат нищо общо с Ал Каида, че не биха сторили зло на малцинствата и че имат повече влияние, отколкото е вярно.

Неотдавнашната история на действията на Запада в Близкия изток е низ от подбор на неправилни партньори и създаването чрез тях на марионетни режими, които след това тръгват по пътя на катастрофални политики на верски сблъсъци. Най-близкият пример е подкрепата за бившия иракски премиер Нури ал Малики, буквално разделил страната. Не е случайно, че сирийските "израстъци" на Ал Каида си въобразяват, че като вдигат шум в правилна посока, натискат верния бутон и западните страни могат да се окажат достатъчно глупави да видят в тях легитимни опозиционни сили, пише "Индипендънт".


Турция, продължава вестникът, заедно с някои съюзнически страни в Залива, вече изрази предпочитание към "Джабхат ан Нусра" или "Ахрар аш Шам", които доскоро действаха на терена заедно с ИД. Както се наблюдава от известно време насам и в Сирия, и в Ирак, различни страни подкрепят различни местни играчи според собствените си стратегически виждания, но никои от тези играчи нямат нищо общо с хората, които гинат и бягат от тази война.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. strobo
    #1

    Голяма каша забъркаха САЩ и НАТЮвчетата в Близкия изток с необмисленото нападение над Ирак 2003 и особено с Арабската пролет 2011, дето трае вече пета година....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.