САЩ и Турция видяха общ враг в лицето на ПКК

САЩ и Турция видяха общ враг в лицето на ПКК

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви в петък, че Вашингтон и Анкара имат общ враг в лицето на Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде ББС. По думите ѝ борбата срещу бунтовните изискват упоритост и обща воля.

Райс говори пред медиите след срещата си с представители на турското правителство в Анкара. Това бе част от усилията на САЩ да предотвратят мащабна операция на Турция в Северен Ирак. Близо 50 турски войници загинаха при сблъсъци с военните формирование на ПКК по границата с Ирак през последния месец.

По думите на турския външен министър Али Бабаджан посещението на Райс е дало начало на по-сближени действия между партньорите в НАТО. “Това мястото, където думите свършват и започват действията”, коментира той. Според Райс, каквато и стъпка да предприеме Турция, тя трябва да бъде ясно съобразена с целта да се постигне по-голяма стабилност в Ирак. 

Малко преди срещите си в Турция Райс заяви, че ще се опита да убеди турците да се откажат от военна операция, която би дестабилизирала Ирак. Имаме нужда да намерим ефикасна стратегия срещу тази  заплаха, но не можем да го направим без координация между трите страни, каза още Райс.

Споделяне

Още от Свят