САЩ и Великобритания са готови за нови отношения с Иран

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че вижда положителни знаци в избора на Хасан Рохани за президент на Иран, но изключи възможността да отмени санкциите за Техеран.

"Мисля, че изборът на Рохани за президент изразява волята на иранския народ да напредва в друга посока. В Иран има ясно желание за сътрудничество с международната общност по един по-позитивен начин", каза Обама в телевизионно интервю.

"Рохани засвидетелства интереса си за промяна на подхода на Иран по много въпроси от международно значение. Мисля, че е възможно иранците да решат да приемат нашето предложение, за да установим по-сериозни и по-съществени отношения", допълни Обама.

По въпроса за санкциите обаче той подчерта, че те няма да бъдат снети без значими мерки, които да покажат на международната общност, че Иран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

Великобритания призова новия ирански президент Хасан Рохани да установи нови връзки с международната общност, съобщи Франс прес, като цитира британския външен министър Уилям Хейг.

"Британското правителство се надява, че след избора на Рохани иранското правителство ще използва повода да установи нови отношения с международната общност, като направи всичко възможно за уреждане на иранския ядрен въпрос по пътя на преговорите", каза Хейг.

"Ако Иран е готов да направи този избор, ние сме готови да отвърнем с добра воля", подчерта той и предупреди Иран, че международната общност е решена да не допусне разпространение на ядрено оръжие в Близкия изток.

Преди ден новият президент на Иран Хасан Рохани каза, че Техеран е готов да покаже повече прозрачност по ядрената си програма, но не е готов да прекрати обогатяването на уран.

Междувременно стана ясно, че разговорите по иранската ядрена програма между Иран и шестте сили - петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия няма да бъдат подновени преди август. Тогава новият ирански президент Хасан Рохани и неговото правителство ще встъпят в длъжност.

Засега не се посочва дата за подновяване на разговорите. Но ако Международната агенция за атомна енергия поиска започването на подобни разговори, Иран ще има готовност дори и преди встъпването в длъжност на Рохани, посочват от иранското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят