САЩ и Великобритания се опасяват от втора вълна на коронавируса със застудяването

САЩ и Великобритания се опасяват от втора вълна на коронавируса със застудяването

Коронавирусът се разпространява отново във Великобритания, "защото хората се отпуснаха прекалено много", предупреждава Джонатан Ван-Там, заместник - главен експерт по здравеопазването на британското правителство, цитиран от британския в. "Индипендънт".

Британската общественост трябва да започне отново да приема много сериозно заплахата от пандемията, или "да очаква сериозни сътресения през следващите няколко месеца", подчертава специалистът.

Коронавирусът навлиза в нова и опасна фаза. Правителството трябва да вземе мерки, за да предотврати рязко нарастване на броя на случаите на заразяване при лица под 25 години, което може да стане катализатор за втора вълна на епидемията, предупреждава британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Рязкото нарастване на броя на случаите през последните два дни трябва да стане сигнал за тревога в момент, когато политиците отделят повече внимание на продължаващата здравна криза. През есента и зимата, докато времето застудява и повечето дейности се преместват на закрито, Великобритания ще трябва да действа много внимателно, за да избегне кошмара на втора вълна.

Едно от основните предизвикателства вече е ясно - нарастването на броя на предаване на вируса сред младите може да му позволи отново да достигне до населението като цяло. Вчера здравният министър Мат Ханкок заяви, че повишението се дължи предимно на лица под 25-годишна възраст. Огнища в десетки училища засилват опасенията.

Има множество възможни обяснения за промяната - в разгара на вируса младежите, които често не показват симптоми, може да не са били изследвани толкова често. Възможно е и по-възрастните да са започнали да проявяват повече бдителност. Някои младежи очевидно приеха облекчаването на карантинните мерки през лятото като разрешение да се върнат към нормалния живот. Така че ситуацията не е проста.

Има обаче опасност по-малко сериозното отражение на вируса върху младежите да предизвика небрежност. Във Франция, където преди седмици беше отбелязан ръст на случаите на зараза сред младите, вирусът изглежда се разпространява и сред други части на населението, с по-сериозни резултати, отбелязва британското издание, като призовава за създаване на режим за тестове в цялата страна.

САЩ: Пикът ще настъпи след изборите

Експерти предричат за рязко нарастване на случаите на заразяване с коронавируса в САЩ, като пиковият момент ще бъде достигнат след изборите, пише в. "Вашингтон пост". Повишението, дължащо се на очакваното застудяване, може да доведе до втора вълна с потенциално катастрофални мащаби. Тя може да започне още преди изборите, но пикът се очаква седмици след 3 ноември, с приближаването на зимата.

Възможно е появата на нови огнища в някои щати да засегне избирателната активност.

Обикновено респираторните вируси започват да се разпространяват по-лесно две-три седмици след началото на учебната година, отбелязва американското издание. Поради относително дългия инкубационен период на коронавируса всякакво нарастване на броя на смъртните случаи ще бъде забелязано седмици след нарастването на броя на заразените. Такива повишения обикновено следваха след всяко отслабване на ограниченията, припомня в. "Вашингтон пост", като призовава обществото да не отслабва бдителността си.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?