САЩ и Южна Корея обещаха помощи за Киргизстан

Съединените щати и Южна Корея обещаха да отпуснат помощи на пострадалите от междуетническото насилие в Киргизстан, предаде ИТАР-ТАСС. САЩ ще отделят 32.3 милиона долара за да подпомогнат прекратяването на хуманитарната криза в централноазиатската страна, съобщи Държавният департамент.

От тези средства 217 хиляди долара ще бъдат предоставени на киргизстанското здравно министерство, 3.65 милиона ще отидат за закупуване и доставка на медикаменти, а 1.5 милиона ще бъдат предназначени за "подкрепа на демократичните процеси и институции, за защита на човешките права и развитие на гражданското общество".

Южна Корея ще предостави 100 милиона долара за хуманитарни помощи за узбекските бежанци от Киргизстан. В бежанските лагери в съседен Узбекистан вече се намират около 83 хиляди души, предимно деца, жени и старци. Първият транш ще съдържа храни, медикаменти и стоки от първанеобходимост, Сеул евакуира от обхванатия от насилие град Ош 74 южнокорейски граждани. 

Китай приключи с изтеглянето на свои граждани от Киргизстан. Евакуирани са 1299 китайци, предимно жени и деца. По време на безредиците в Южен Киргизстан бяха нанесени сериозни щети на собствеността на китайските предприемачи.

Споделяне

Още от Свят