САЩ и Южна Корея повишиха степента на тревога заради Пхенян

Обединените южнокорейски и американски бойни сили увеличиха степента на тревога от трета на втора. Това се случва за втори път след кризата през 2006 година, когато Пхенян направи първия си ядрен опит, предадоха световните агенции.

"Наблюдението на Северна Корея и свързаната с нея разузнавателна дейност ще бъдат подсилени с мобилизирането на повече самолети и военен персонал", се казва в изявление на южнокорейското министерство на отбраната.

Вчера Северна Корея заплаши, че ще предприеме военни действия срещу южнокорейски и американски бойни кораби, ако навлязат във водите край оспорваната морска граница с Южна Корея. Пхенян реагира гневно на решението на Сеул да се присъедини към Инициативата за сигурност срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, която позволява на държавите участнички да претърсват корабите, пътуващи за Корейската народнодемократична република и да конфискуват товари, които могат да се използват за производство на ядрени оръжия или ракети.

Същевременно петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Япония и Южна Корея се споразумяха за приемане на допълнителни санкции срещу Северна Корея и обсъдиха възможността за нова резолюция на Съвета за сигурност.

Вариантите за допълнителни санкции са по-сериозно оръжейно ембарго, замразяване на финансови авоари, по-стриктни инспекции на кораби и по-строги ограничения върху финансовите връзки на Северна Корея с други държави, което на практика означава хуманитарна катастрофа.

В общия контекст на усилията да се възпре ядрената еуфория на Пхенян, западен дипломат изтъкнал, че Русия и Китай, които обикновено блокират решения срещу Северна Корея, този път не са проявили резервираност. Пхенян заяви, че Москва и Пекин не са повече приятели, а врагове. 

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?