САЩ имат доказателства, че иранският танкер "Адриан Даря 1" е доставил петрол на Сирия

САЩ имат доказателства, че иранският танкер "Адриан Даря 1" е доставил петрол на Сирия

Съединените щати имат доказателства, че иранският петролен танкер "Адриан Даря 1" е доставил суров петрол на сирийското правителство, заяви американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс.

"Иранският режим е доставил петрол на Сирия, а това гориво се налива директно в танковете на една армия, която избива невинни сирийци", каза пред журналисти вчера говорителката на Държавния департамент Морган Ортагюс.

Британски командоси задържаха на 4 юли петролния танкер, чието бивше наименование е "Грейс 1", по подозрения, че се е отправил към Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Гибралтарските власти освободиха танкера на 15 август, след като получиха уверения от Иран, че плавателният съд няма да стовари доставката от 2,1 милиона барела петрол в Сирия.

Британското външно министерство заяви във вторник, че танкерът е продал суровия си петрол на правителството на сирийския президент Башар ал Асад и че петролът е бил доставен в Сирия в нарушение на дадените уверения.

Иранският посланик във Великобритания, който бе извикан по този въпрос в британското външно министерство, заяви в сряда, че "Адриан Даря 1" е продал петрола на частна компания в открито море. Посланикът отрече Иран да е нарушил дадените уверения, защото финалната дестинация на стоката е била определена от частната компания купувач на петрола.

Споделяне

Още от Свят