САЩ искали българският контингент да остане в база "Кило"

Командването на американките въоръжени сили в Ирак иска българският контингент в Кербала да остане в сегашната си база "Кило" в пределите на града. Източници от Министерство на отбраната са съобщили решението за Дарик радио в понеделник. Изтъкнатите от американците причини срещу преместването на нашите в база "Лима" били стратегически.

Само преди дни министърът на отбраната Николай Свинаров обяви, че има писмо от иракските власти, които също настояват контингентът ни да не напуска града, както бе решено в интерес на неговата безопасност. Свинаров изрично посочи, че решението няма да се вземе в София, а от командването на коалиционните сили. След това съобщение пред външната комисия, шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев, излезе видимо ядосан от заседанието.

В петък президентът Георги Първанов, отправяйки редица критики към коалиционните сили в Ирак, посочи, че решенията трябва да се взимат и след като се чуе българската позиция. След дадените от България жертви в Ирак, Първанов се ангажира и лично настоя многократно пред полския президент Квашенвски българите под полско командване да бъдат преместени в техния лагер "Лима". Започна и разширяване на лагера, за да може да се настани там и българския пехотен батальон.

В речта си за националната сигурност Първанов препоръча и коалицията да вземе заедно решение и да обяви ориентировъчен срок за изтегляне на военните от Ирак.

В понеделник и вицепрезидентът Ангел Марин заяви в Стара Загора, че изтеглянето на контингента ни трябва да стане по договореност между всички страни, участнички в коалицията в Ирак. Подобно на президента, той кака, че е за бързо изтегляне, но то трябва да стане така, че да не донесе повече нещастия.

Споделяне

Още от България