САЩ искат Македония да се включи в коалицията срещу Ирак

САЩ поискаха от македонското държавно ръководство да определи позицията си за военен ангажимент при евентуална война с Ирак, пише днес македонският Утрински весник.

Военният аташе на американското посолство е предал писмо на македонското министерство на отбраната от Държавния департамент.

Утрински весник неофициално научил, че американците са поискали от Македония да определи ясно и категорично позицията си дали ще участва в коалицията, която САЩ и Великобритания създават за евентуално нападение срещу Ирак.

Досегашната позиция на македонското държавно ръководство бе, че в политически аспект Македония е съгласна да бъде свален режимът на Саддам Хюсеин, но македонският принос в евентуална военна операция се предвиждаше да е в следвоенното уреждане на обстановката в Ирак и то със санитарна военна част.

Американците поискаха вчера директно македонско участие в евентуални военни действия, което поставя Македония в много деликатно положение като се има предвид изявлението на френския президент Жак Ширак от миналата седмица, че страните от Югоизточна Европа са избързали с подкрепата си за евентуална военна намеса в Ирак, коментира Утрински весник.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?