САЩ искат намаляване на нелегално пребиваващите преди да снемат визите

САЩ искат намаляване на нелегално пребиваващите преди да снемат визите

България трябва да покаже устойчиво намаляване на броя на хората, оставащи да пребивават или да работят нелегално в САЩ, за да може да кандидатства за включване в безвизовата програма на американското правителство. Това стана ясно от изявление на временно управляващия посолството на САЩ Александър Караянис, разпространено в понеделник. 

В петък американският президент Джордж Буш подписа закон, с който се въвеждат мерки за сигурност, препоръчани от комисията за разследване на атентатите от 11 септември 2001 г. Текстовете предвиждат и модернизиране на програмата за безвизово пътуване на САЩ, което позволява в нея да се включат и съюзници на САЩ като България и други източноевропейски страни.

Новият закон допуска известна гъвкавост при включването на нови участници. Според него държави с не по-голям от 10% отказ на визи през предишната година могат да кандидатстват за програмата. В момента за България получилите отказ за туристически визи са около 17% - от петима кандидати четирима получават визи, съобщават от посолството на САЩ.

Освен това, преди включването на нови страни в програмата трябва да бъдат задействани нови системи за сигурност към нея. Те включват въвеждането на електронна система за разрешаване на пътуването и система, удостоверяваща напускането на САЩ от посетителите.

Благодарение на новия закон България се намира значително по-близо до деня, в който нейните граждани ще могат да пътуват без визи за САЩ, се казва в изявлението. “Ще бъде необходимо доста време, в някои случаи месеци, а в други – години, за да се задействат всички системи на ПБП и българите, както и представителите на други националности, които отговарят на критериите, да могат да пътуват без визи за САЩ.  Нашето желание е повече българи да посещават Съединените щати с цел образование, бизнес, туризъм, гостуване при близки и лични срещи с американци”, посочва Караянис.

Споделяне

Още от Свят