САЩ искат Стената на плача в Йерусалим да остане в Израел

САЩ искат Стената на плача в Йерусалим да остане в Израел

Съединените американски щати предвиждат Стената на плача в Източен Йерусалим да остане в Израел в съответствие с евентуалното мирно споразумение с палестинците. Това заяви високопоставен представител на правителството на президента Доналд Тръмп, цитиран от ДПА.

Това изказване заплашва да разпали още повече напрежението, което и без това е силно сред палестинците и арабския свят заради решението на президента Доналд Тръмп да признае  Йерусалим за столица на Израел, посочва ДПА.

"Не можем да си представим ситуация, при която Стената на плача да не е част от Израел", казва  източникът, пожелал анонимност, преди посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в региона следващата седмица.

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Йерусалим, е свещено място за последователите на юдаизма. Тя се намира на място в града, което е точка на религиозно напрежение между евреите и мюсюлманите. Първите го наричат Храмовия хълм, а вторите - Благородното светилище, отбелязва ДПА.

С признаването на Йерусалим за столица на Израеламериканският президент показа, че държи на думата си, и е ангажиран с постигането на мир, е коментирал още правителственият източник пред агенцията.

"Очаквахме реакции. . ., но ще продължим да работим здраво по нашия план. . . Разбираме, че палестинците може да имат нужда от малък период на отрезвяване, но няма проблем. . . Така че ние ще сме готови, когато палестинците станат готови да възобновят (преговорите), но междувременно ни чака много работа", каза представителят на американското правителство.

Във вторник започва обиколка на американския вицепрезидент Майк Пенс в Египет, Израел и Германия.

Пратеникът на Тръмп за близкоизточните мирни преговори Джейсън Грийнблат ще посети Израел следващата седмица, съобщи високопоставен представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това ще е първата визита на Грийнблат в региона, откакто президентът на САЩ призна Йерусалим за столица на Израел. Пратеникът на Тръмп ще остане в Израел за посещението на Пенс по-късно следващата седмица, каза цитираният източник.

Споделяне

Още от Свят