САЩ избегнаха опасността от дефолт, но различията между републиканци и демократи остават

САЩ избегнаха опасността от дефолт, но различията между републиканци и демократи остават

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, с който се подновява финансирането на работата на правителството и се увеличава таванът на държавния дълг, след като по-рано документът мина през Камарата на представителите и Сената, съобщиха информационните агенции.

 

Споразумението обаче не помага за преодоляване на дълбоките различия между републиканците и демократите относно данъците и правителствените разходи. САЩ изпаднаха в бюджетна криза, след като републиканците не приеха здравната реформа на Обама, известна като Obamacare.

 

Законът бе одобрен с 285 гласа "за" и 144 "против" в Камарата на представителите и с 81 гласа "за" на 18 "против" в Сената.

 

Той предвижда удължаване на финансирането за федералните служби до 15 януари и увеличаване на възможностите на правителството да тегли кредити от пазарите до 7 февруари.

 

Министерството на финансите запазва възможността си да използва "извънредни мерки" за временно избягване на дефолт, ако до тази дата Конгресът не повиши отново тавана на дълга.

 

Очаква се администрацията на Обама и републиканците да използват тази отсрочка, за да продължат преговорите по параметрите на бюджета за финансовата 2014 година и средносрочни мерки за намаляване на държавните разходи. В САЩ финансовата година започва на 1 октомври.

 

Законът предвижда и създаване на двупартийна комисия на Камарата и Сената, която да предложи начини за дългосрочно понижаване на дълга, които ще трябва да бъдат одобрени от целия Конгрес. Работата на комисията трябва да приключи до 13 декември.

 

Министърът на финансите Джейкъб Лу коментира, че благодарение на двупартийния компромис се запазват пълното доверие и кредитоспособността на САЩ.

 

"САЩ са котвата на международната финансова система и световната резервна валута. Благодарение на днешните усилия ще продължим да спазваме всичките си задължения, основна американска ценност, и ще запазим изцяло вярата и уважението в САЩ", посочи министърът.

 

След обявяване на сделката основните индекси на Уолстрийт силно се повишиха. Дау Джоунс скочи с 205,82 пункта или 1.4 на сто до 15 373,83 пункта, Стандард енд Пуърс прибави 23.48 пункта или 1.4 на сто до 1721,54 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак – 45.42 пункта или 1.2 на сто до 3839.43 пункта.

 

Вестник "Вашингтон таймс" коментира, че със споразумението за деблокиране на работата на правителството е избегната катастрофата, но икономиката остава изложена на опасност.

 

Постигнатата договорка "не допринася за решаване на икономическите проблеми, в това число за автоматично съкращаване на разходите, което изостря проблема с високата безработица и дългосрочното предизвикателство, свързано с дълга, идващо от повишаващите се разходи за здравеопазване и програми за пенсиониране", отбелязва вестникът.

 

Спирането на работата на правителството и почти достигнатият таван на дълга е малко вероятно да попречат на възстановяването, след като Конгресът намери изход от задънената улица, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

 

В седмиците, след като правителството започне отново работа, трябва да има леко съживяване, защото служителите ще харчат получените от тях чекове за дните, прекарани в отпуск. Но много бизнеси може и да не си върнат приходите, които щяха да имат при нормална работа на правителството, заявява цитиран от изданието анализатор.

 

"Ключов е въпросът дали раните от битката ще променят политическата динамика, когато Конгресът се опита да се справи с януарския срок за финансиране на правителството и с февруарския - за ново повишаване на тавана на дълга, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?