САЩ изглеждат изолирани по въпроса за намеса във Венецуела

Хаун Гуайдо, президентът на Колумбия Иван Дуке и американският вицепрезидент Майк Пенс по време на срещата в Богота.

Американският вицепрезидент Майк Пенс отново отправи прикрита заплаха за военна намеса във Венецуела, но САЩ изглеждат все по-изолирани в готовността си да обмислят използване на сила за сваляне от власт на венецуелския президент Николас Мадуро.

Както европейски държави, така и някои от ключовите латиноамерикански съюзници на президента на САЩ Доналд Тръмп предупредиха, че биха се противопоставили на изпращане на войски във Венецуела, макар всички те да признават венецуелския опозиционен водач Хуан Гуайдо за легитимен лидер.

Гуайдо седмици наред настояваше, че неговото движение е съсредоточено върху мирна демократична промяна. Но след като през уикенда опозицията не успя да преодолее съпротивата на правителството и да вкара хуманитарна помощ във Венецуела, той призова международната общност да "остави отворени всички варианти".

Този намек за използване на военна сила предизвика въодушевление сред привържениците на твърдия подход, като американския сенатор Марко Рубио, но породи тревога на други места, особено след като Тръмп по-рано е повдигал въпроса за интервенция.

На извънредна среща на регионални лидер в Колумбия Пенс поднови заплахата за намеса, като нарече Мадуро "узурпатор" и призова за глобални усилия за отстраняването му от власт.

Но освен САЩ почти никой не изглежда готов да подкрепи перспективата за насилие.

На срещата в Колумбия страните от Групата от Лима отхвърлиха възможността за военна намеса и призоваха за демократичен преход във Венецуела "без използване на сила".

"Преходът трябва да бъде извършен от самите венецуелци мирно и в рамките на конституцията и международното право, с политически и дипломатически средства, без употреба на сила", се казва в обща декларация след срещата на външните министри от групата в Богота. Тази група обединява 13 латиноамерикански страни и Канада, които смятат режима на президента Николас Мадуро за нелегитимен.

Групата призова също така държавите, които поддържат отношения с правителството на Мадуро, да помогнат за организиране на "свободни, честни, прозрачни и заслужаващи доверие избори" във Венецуела.

В декларация, цитирана от Асошиейтед прес, отново се призовава венецуелската армия да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за върховен главнокомандващ. Отправя се и призив към Международния наказателен съд да обяви наложената от Мадуро блокада върху чуждестранната хуманитарна помощ за престъпление срещу човечеството и се призовава ООН да играе по-съществена роля в разрешаването на кризата.

В понеделник стана ясно, че страните от ЕС изключват категорично всякаква подкрепа на съюза или приемане на военна ескалация във Венецуела. ЕС призовава за "мирно и демократично решение във Венецуела, което очевидно изключва използването на сила" и работи в тази посока в международната контактна група, каза говорителка на върховния представител на съюза за външната политика Федерика Могерини.

Евентуална интервенция би била сложна и кръвопролитна и е твърде възможно да прерасне в продължителна гражданска война. Венецуела има над 300-хилядна армия, проправителствени банди или партизански групи с хиляди членове, труден терен и правителство, което все още се ползва с известна подкрепа от международни партньори, сред които Китай и Русия, коментира британският "Гардиън".

Пенс, който в Колумбия имаше първа среща с Гуайдо, повтори заплахата на Тръмп, че "всички варианти са на масата", а изказването му до голяма степен беше възприето като намек за възможна употреба на военна сила за сваляне от власт на Мадуро.

Пенс заяви, че режимът на Мадуро е поддържан от група от трийсетина "гангстери" и скоро ще бъде свален.

Засега ръководството на венецуелската армия остава предано на Мадуро и няма масово дезертиране, но привърженици на опозицията твърдят, че има очевидни признаци на недоволство.

Според колумбийските миграционни власти 167 души от венецуелските сили за сигурност са дезертирали и поискали убежище от края на миналата седмица. Някои са пристигнали със свои роднини "поради страх от репресивни мерки", заяви говорител, цитиран от "Таймс".

След уикенд, изпълнен с драматични събития на венецуелската граница, но без особени резултати, САЩ и други държави, изглежда, се примиряват с факта, че отстраняването на Мадуро от власт няма да бъде нито бързо, нито лесно, коментира американският в. "Вашингтон пост".

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че всяка военна намеса, предприета без одобрение на Съвета за сигурност на световната организация, крие огромни опасности за съвременния световен ред. В интервю за швейцарската телевизия Ер Те Ес той отбеляза, че "времето на военните интервенции в Латинска Америка е отминало". Гутериш напомни, че "именно Съветът за сигурност има пълномощия да приема решения за военна намеса, ако се налага".

В речта си на срещата в Богота американският вицепрезидент Пенс съобщи, че финансовото министерство на САЩ е наложило санкции на четирима верни на Мадуро губернатори, които са блокирали влизането на пратки хуманитарна помощ във Венецуела. Тези губернатори няма да могат да извършват финансови или търговски сделки с американски физически или юридически лица. Пенс обеща в близките дни САЩ да обявят още по-строги санкции "срещу корумпираните финансови мрежи на режима" на Мадуро.

Пенс също заяви, че САЩ отпускат още 56 милиона долара за съседите на Венецуела, за да се справят с имигриралите на тяхна територия венецуелци. Той призова също така страните от Групата от Лима да замразят активите на венецуелската държавна петролна компания след сблъсъците през уикенда заради блокираната хуманитарна помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят