САЩ изключват политическа намеса за стойността на долара

Стойността на долара трябва да бъде определяна от пазара, заяви в понеделник в Дъблин американският министърът на финансите Джон Сноу, цитиран от АФП. Сноу направи това изявление на фона на исторически ниските равнища на американската валута спрямо еврото.

Ние сме за силен долар. Това е в интерес на САЩ, заяви Сноу. Според него стойността на валутите обаче трябва да се определя от отворения и конкуриращ се пазар. Американският финансов министър изключи всякаква политическа намеса за изкуствена подкрепа на долара.

Пазарите се ръководят от икономически фактори, които трябва да бъдат оценени от отворен и конкуриращ се пазар, обясни още той.

Поскъпването на еврото спрямо долара ще бъде една от основните теми на срещата на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от еврозоната) в понеделник вечерта. В срещата ще участва и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

В рамките на техния анализ на икономическата ситуация министрите на финансите ще говорят и за обменния курс на еврото. Много от тях са разтревожени от високия курс на еврото и от положението на валутните пазари, особено на азиатските.

В първия ден от седмицата доларът леко поевтиня на междубанковия валутен пазар, след като в края на азиатската търговия се бе доближил до прага от 1,30 долара за евро, който бе преодолян за първи път в сряда миналата седмица.

В сряда сутринта еврото се разменяше за 1,2963 долара на междубанковия валутен пазар спрямо 1,2973 долара в петък вечерта.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?