САЩ изкупиха световните запаси от лекарството ремдесивир

САЩ изкупиха световните запаси от лекарството ремдесивир

САЩ изкупиха почти всички световни запаси от лекарството ремдесивир (Remdesivir), което бе признато за успешно при лечението на Covid-19. Разработено първоначално за лечение на Ебола, експерименталното лекарство доказа, че съкращава времето за възстановяване при пациенти с коронавирус и беше одобрено първоначално за спешна употреба в САЩ, а преди седмица употребата му беше препоръчана и от европейския регулаторен орган по лекарствата – ЕМА.

Оказва се обаче, че нито една друга страна няма да може да се снабди с лекарството през следващите три месеца, пише "Гардиън".

В изявление на здравното министерство на САЩ се казва, че президентът Тръмп е сключил "невероятна" сделка с компанията производител Гилиад (Gilead) за 500 000 дози. Те са цялата продукция за месец април, 90% от тази, която предстои да бъде произведена през август и 90% от тази, която предстои да бъде произведена през септември.

Преди дни стана ясна и цената, на които компанията ще продава лекарството си в развитите страни, а тя е 390 долара за флакон или 2340 долора за петдневен курс на лечение с 6 ампули.

Експертите са обезпокоени както от едностранните действия на САЩ, така и от по-широките последици, например в случай на наличие на ваксина. 

Администрацията на Доналд Тръмп вече показа, че е готова да надмогне всички други страни, за да осигури медицинските доставки, от които се нуждаят САЩ.

"Те имат достъп до по-голямата част от доставката на това лекарство, така че за Европа няма нищо", заяви д-р Андрю Хил, старши научен сътрудник в университета в Ливърпул.

Според резултатите от клинични проучвания лекарството намалява времето за възстановяване с около 4-6 дни. Пациентите, лекувани с ремдесивир, се възстановяват средно за около 11 дни в сравнение с пациенти, получаващи плацебо, при които подобрението настъпва средно след 15 дни. За пациенти в тежко състояние, които са приблизително 90% от изследваните, времето за възстановяване е 12 дни в групата на ремдесивир и 18 дни в групата на плацебо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?