Международната агенция за енергията обяви, че

САЩ изместиха Саудитска Арабия в производството на течни въглеводороди

САЩ изместиха Саудитска Арабия в производството на течни въглеводороди

САЩ вече се утвърждават като първия производител в света на течни въглеводороди, детронирайки историческия лидер Саудитска Арабия. Това сочат обявените данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирани от АФП.

Тази смяна на върха на йерархията на производителите на течни въглеводороди в действителност стана от април, когато САЩ произвеждаха по 11,58 милиона барела дневно спрямо 11,31 милиона барела за Саудитска Арабия, сочат най-новите ревизирани данни на МАЕ.

През май, юни, юли, август и септември САЩ са добили съответно 11,57 милиона барела дневно, 11,85, 11,71, 11,78 и 11,97 милиона барела дневно.

Саудитска Арабия за същите месеци има производство съответно от 11,44 милиона барела дневно, 11,49, 11,75, 11,44 и 11,47 милиона барела дневно.

Така с изключение на малката разлика през юли САЩ са изпреварили Саудитска Арабия и според анализатори тази тенденция "вероятно ще продължи".

Американските залежи тепърва започват да се експлоатират и те ще произвеждат повече, коментират експерти.

Този силно впечатляващ скок в производството на САЩ се дължи на неотдавнашния бум на неконвенционалния петрол, отбелязва АФП.

Той бе подпомогнат и от високите цени на петрола, позволили рентабилна експлоатация на тези залежи. Именно това кара някои експерти да прогнозират, че при спад на цените на суровия петрол това явление може да бъде заличено.

"Ако цените спаднат с с още 10 или 15 долара", то експлоатацията на шистовите залежи няма вече да бъде рентабилна и растежът на производството ни ще спре, заяви преди дни Джеймс Уилямс, експерт на Дабъл ю Ти Ар Джи иконъмикс (WTRG Economics).

Хипотеза, в която експертът на Капджемини (Capgemini), французойката Колет Люинер не вярва. Според нея някои от находищата, в които вече са направени най-тежките инвестиции, могат да издържат на цени от 65-70 долара за барел.

И макар САЩ да се утвърждават като най-големия производител на течни въглеводороди, те остават далеч зад Русия и Саудитска Арабия по производство само на суров петрол. Тези две страни са произвеждали през септември съответно 10,6 милиона барела дневно и 9,7 милиона барела дневно спрямо 8,8 милиона барела дневно за САЩ, сочат данни на различни официални източници.

Споделяне

Още от Бизнес