САЩ изпращат 200 военни в Йордания

САЩ ще изпратят около 200 военни в Йордания, за да помогнат за намаляването на насилието в района на границата със Сирия и да планират евентуални операции за гарантиране на сигурността на химическите оръжия в съседната страна, съобщи министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

 

Групата ще включва специалисти в областта на разузнаването, логистиката и провеждането на операции. Около 200-те американски военни ще заменят аналогичен брой американски свои колеги, които са в Йордания от няколко месеца, съобщи Хейгъл пред сенатската комисия за въоръжените сили.

 

Министърът на отбраната на САЩ отказа да отговори на въпрос дали химически оръжия са били използвани в конфликта в Сирия.

 

Чък Хейгъл ще отпътува в събота на обиколка в Близкия изток, по време на която ще обсъди Сирия и други актуални въпроси. Той ще посети последователно Израел, Йордания, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) .

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун междувременно се оплака, че сирийските власти не разрешават на експертен екип на световната организация да влезе в страната, за да разследва твърденията, че бунтовниците са извършили атака с химическо оръжие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Бан опроверга разпространяваните от медии слухове, че специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими възнамерява да се оттегли от поста.

 

Най-малко 124 души са били убити в гражданската война в Сирия вчера според временни данни на проопозиционния Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитирани от АФП.

Споделяне

Още от Свят