САЩ изпращат експерти за засилване на енергийното сътрудничество

САЩ изпращат експерти за засилване на енергийното сътрудничество

САЩ изпращат технически експерти за засилване на сътрудничеството в енергийната сфера. Това е съобщил Кристъфър Форд, помощник държавен секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ, по време на среща с премиера Бойко Борисов в София, предаде правителствената информационна служба.

На срещата са били още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Сътрудничеството между България и САЩ в областта на енергетиката е бил акцента от разговора.

Премиерът Борисов е изтъкнал потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона.

Българският министър-председател е заявил, че за България е от стратегическо значение да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа и специално акцентира върху реализацията на газовата връзка с Гърция.

Борисов напомнил, че през настоящата година са реализирани и първите доставки на втечнен природен газ от САЩ за България.

Премиерът е отбелязал, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

В този контекст Борисов е напомнил за успешното партньорство между българската страна и "Уестингхаус" през последните 15 години, включително и в търсенето на възможност за изпълнение на европейските изисквания за диверсификация на свежото ядрено гориво.

отенциалната реализация на проекта АЕЦ "Белене" също е била обсъдена в рамките на срещата.

Премиерът посочил, че общо тринадесет компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик".

Помощник държавният секретар Форд е изразил отново виждането на САЩ за този проект и двете страни са се договорили за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор.

Бойко Борисов и Кристофър Форд са дискутирали също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ – Евратом 123.

В рамките на срещата е било отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?