САЩ изпращат в Румъния 175 морски пехотинци от силите за реагиране при кризи

Пентагонът съобщи, че увеличава на 675 военни числеността на разположените в Европа сили за реагиране при кризи, като изпраща 175 морски пехотинци в база в Румъния, на фона на напрежение заради анексията на Крим от Русия, предаде Ройтерс.

Щабът на тези сили е в Морон, Испания. Те са предназначени предимно за операции в Африка, но могат да бъдат прехвърлени навсякъде, заяви говорител на Пентагона.

Решението за увеличаване на числеността на силите за реагиране при кризи с изпращане на морски пехотинци в Румъния е било взето миналата година, преди началото на сегашната криза, каза говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.

В базата "Михаил Когълничану" в Румъния са разположени 265 американски морски пехотинци, които са част от ротационните войски в Черно море. В тази база има и други американски сили. За да изпрати допълнителните военни, Пентагонът получи разрешение от румънското правителство да поддържа в Румъния общо 600 морски пехотинци. Допълнителните 175 души ще бъдат прехвърлени от Кемп Лежьон в Северна Каролина.

"Това изобщо не е свързано със сегашната ситуация в Украйна", каза полковник Уорън. Тези войски са подчинени на Африком - командването на силите на САЩ в Африка - и са предназначени да реагират при кризи в целия район, уточни той. Числеността им ще се увеличи от сегашните 500 на 675 души, посочва Ройтерс.

Говорителят на Пентагона потвърди, че главнокомандващият на войските на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав обмисля да изпрати в близките дни американски боен кораб в Черно море, за да участва в учения със страни партньори. Той не изключи възможността за учения с украинските военноморски сили, но добави, че програмата за дейността на бойния кораб се уточнява.

"Целта е да уверим съюзниците ни в нашия ангажимент към района. Това е пряк резултат от сегашната ситуация в Украйна", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят