САЩ изпращат войски в Персийския залив заради Иран

САЩ изпращат войски в Персийския залив заради Иран

Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са приели искане на САЩ да разположат в тяхната територия и акватория американски войски с цел възпиране на евентуални атаки от Иран, съобщава саудитският вестник "Ашарк Ал Аусат", цитиран от ДПА.

Страните са одобрили разполагането на американските сили въз основа на двустранните споразумения между тях и САЩ, отбелязва вестникът, без да посочва за кои точно страни става дума. В публикацията се казва изрично, че САЩ нямат намерение да влизат във война с Иран.

"Главната цел на новото разполагане на американски сили в страните от Залива е за предприемане на съвместни действия, които да възпират Иран от опити за военна ескалация на положението и за атаки срещу страните от Залива или срещу американски интереси в региона, а не за война срещу (Иран)", пише вестникът, като цитирайки източници от региона.

Вестникът припомня за извършените бомбени саботажи срещу няколко търговски кораба и танкери в Персийския залив. Американското военно командване, което отговаря за региона, заяви по-рано, че американските сили в Ирак и съседна Сирия са поставени в състояние на повишена готовност заради "достоверни" заплахи от иранските сили, предаде БТА.

“Няма да има война, защото нито ние искаме война, нито някой има идеята или илюзията, че може да се конфронтира с Иран в региона“, каза днес в края на посещение в Китай иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от агенцията.

Преди ден американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква Иран сам поиска преговори, след като САЩ излязоха от сключената през 2015 г. международна сделка за ядрената програма на Иран. Вашингтон наложи търговски санкции на страната и изпрати самолетоносач, бойна група кораби и стратегически бомбардировачи в Близкия изток.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?