САЩ изпратиха боен кораб към Корея, признаци за смяна на тона в Пхенян

Северна Корея рестартира спрян ядрен реактор, Ким Чен-ун говори за ядрени оръжия, но и за икономическо развитие

САЩ изпратиха боен кораб към Корея, признаци за смяна на тона в Пхенян

САЩ съобщиха, че са разположили в близост до крайбрежието на Южна Корея боен кораб, способен да прехваща и сваля ракети. Разрушителят "Фицджералд", който участваше във военните учения в района, ще остане югозападно от полуострова, вместо да се върне в базовото си пристанище в Япония.

Това е предпазна мярка, позволяваща повече варианти за противоракетна защита в случай на необходимост, заявил анонимен американски източник. Сериозно придвижване на севернокорейски войски засега обаче не е забелязано.

Същевременно Северна Корея обяви, че планира да възобнови експлоатацията на спрения през 2007 година реактор в ядрения център в Йонбьон. КНДР се обяви за ядрена държава през 2005 година, а през 2006, 2009 и 2012 година извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протестите на международната общност. Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, изискващи от КНДР да прекрати ядрената си дейност.

През ноември 2010 година КНДР официално подтвърди, че разширява ядрената си програма, като съобщи за няколко хиляди действащи центрофуги в завода за обогатяване на уран в Йонбьон. Инспекторите от МААЕ наблюдаваха дейността в Йонбьон до април 2009 година, когато КНДР прекрати сътрудничеството с агенцията и изгони специалистите му.

Ядрените оръжия на Северна Корея действат като възпираща сила за потенциални агресори и са основа за севернокорейския просперитет, заявява лидерът на КНДР Ким Чен-ун в реч,  изнесена в неделя и публикувана в пълен текст от севернокорейската агенция КЦТА, предаде Ройтерс.

"Нашата ядрена сила е надеждна спирачка срещу войната и гаранция за защитата на нашия суверенитет", заявил Ким Чен-ун в речта си пред централния комитет на Корейската трудова партия.

Същевременно севернокорейският лидер изглежда смекчава враждебната реторика след заплахите за война със САЩ и Южна Корея. Негова реч, публикувана днес, навежда на мисълта, че намиращата се в изолация КНДР измества фокуса си към развитието, отбелязва Ройтерс.

Пхенян постоянно отправя нападки и заплахи срещу Вашингтон и Сеул, откакто ООН наложи нови санкции на Северна Корея заради ядрения ѝ опит през февруари, а САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военни учения.

Но в речта, произнесена в неделя, Ким наблегна на това как ядреният потенциал подкрепя икономическото развитие. Той все пак обвини САЩ, че се стремят да въвлекат КНДР в надпревара във въоръжаването, за да пречат на икономическия ѝ напредък.

"Именно въз основа на значителна ядрена сила може да има мир и благоденствие, щастие за хората", каза Ким в изказването си.

Според специалисти фактът, че севернокорейският лидер е заявил това на заседание на висшия орган, определящ политиката на страната, показва стремеж да се обръща по-голямо внимание на икономическите проблеми и изместване на фокуса от сигурността към икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят