САЩ изпратиха и изтребители Ф-22 в Южна Корея

САЩ изпратиха невидими за радарите изтребители Ф-22 в Южна Корея, за да участват в общите маневри, съобщи Ройтерс.

Два изтребителя Ф-22 Раптър с технология стелт бяха прехвърлени от Япония в Осан - най-голямата военновъздушна база на САЩ в Южна Корея.

 

Те се включиха в американско-южнокорейските военни учения, които ще продължат до 30 април. По този начин САЩ изтъкват ангажимента си да бранят Сеул от растящата кампания на заплахи от Севера.

 

В маневрите участват бомбардировачи Б-52 и Б-2.

 

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе обеща "мощни ответни действия” при всяка провокация от страна на Северна Корея.

 

"Ако има провокация срещу Южна Корея и нейния народ, ще последва твърд отговор независимо от политическите последици", заяви Пак пред министъра на отбраната и висши представители на министерството.

 

Напрежението се засили след като младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун нареди да бъде извършен опит с ядрени оръжия през февруари в нарушение на санкциите на ООН и въпреки предупрежденията на своя най-близък съюзник Китай да се въздържа от подобни действия.

 

В същото време печатният орган на Корейската трудова партия вестник "Нодон синмун" предупреди, че ако на Корейския полуостров започнат военни действия,

"революционните въоръжени сили на КНДР, решени да унищожат всички агресори и провокатори, ще връхлетят с ядрен удар противника, където и да се намира".

 

При това положение петте южнокорейски острова в Жълто море, районите край военната демаркационна линия и други зони, където "САЩ предприемат военни приготовления заедно с марионетния режим, неизбежно ще се озоват в огнището не на локална, а на тотална ядрена война", посочва изданието.

 

В събота Северна Корея заяви, че е в "състояние на война" с Южна Корея, но Сеул и Вашингтон омаловажиха декларацията на севернокорейската агенция КЦТА като пропагандна реторика на Пхенян.

 

Двете корейски държави са технически в състояние на война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завърши с примирие, но не бе подписан мирен договор.

 

Засега експерти смятат, че са възможни редица сценарии, но сред тях не е нито бързо спадане на напрежението, нито открита война, която Северът неизбежно ще загуби, посочва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят