САЩ изпратиха и изтребители Ф-22 в Южна Корея

САЩ изпратиха невидими за радарите изтребители Ф-22 в Южна Корея, за да участват в общите маневри, съобщи Ройтерс.

Два изтребителя Ф-22 Раптър с технология стелт бяха прехвърлени от Япония в Осан - най-голямата военновъздушна база на САЩ в Южна Корея.

 

Те се включиха в американско-южнокорейските военни учения, които ще продължат до 30 април. По този начин САЩ изтъкват ангажимента си да бранят Сеул от растящата кампания на заплахи от Севера.

 

В маневрите участват бомбардировачи Б-52 и Б-2.

 

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе обеща "мощни ответни действия” при всяка провокация от страна на Северна Корея.

 

"Ако има провокация срещу Южна Корея и нейния народ, ще последва твърд отговор независимо от политическите последици", заяви Пак пред министъра на отбраната и висши представители на министерството.

 

Напрежението се засили след като младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун нареди да бъде извършен опит с ядрени оръжия през февруари в нарушение на санкциите на ООН и въпреки предупрежденията на своя най-близък съюзник Китай да се въздържа от подобни действия.

 

В същото време печатният орган на Корейската трудова партия вестник "Нодон синмун" предупреди, че ако на Корейския полуостров започнат военни действия,

"революционните въоръжени сили на КНДР, решени да унищожат всички агресори и провокатори, ще връхлетят с ядрен удар противника, където и да се намира".

 

При това положение петте южнокорейски острова в Жълто море, районите край военната демаркационна линия и други зони, където "САЩ предприемат военни приготовления заедно с марионетния режим, неизбежно ще се озоват в огнището не на локална, а на тотална ядрена война", посочва изданието.

 

В събота Северна Корея заяви, че е в "състояние на война" с Южна Корея, но Сеул и Вашингтон омаловажиха декларацията на севернокорейската агенция КЦТА като пропагандна реторика на Пхенян.

 

Двете корейски държави са технически в състояние на война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завърши с примирие, но не бе подписан мирен договор.

 

Засега експерти смятат, че са възможни редица сценарии, но сред тях не е нито бързо спадане на напрежението, нито открита война, която Северът неизбежно ще загуби, посочва Франс прес.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?