САЩ изпреварват Русия по добив и на газ, и на нефт

САЩ изпреварват Русия по добив и на газ, и на нефт

САЩ изпреварват Русия като най-голям световен производител на нефт и природен газ – поразителен поврат, който преоформя пазарите и подкопава влиянието на традиционно богатите на енергия държави, пише "Уолстрийт джърнал".

Енергийното производство в САЩ нараства бурно през последните години, подпомагано от разработването на шистови находища на нефт и газ, което само преди десетилетие изглеждаше немислимо.

Анализ на "Уолстрийт джърнал" на глобални данни показва, че САЩ са на път да изпреварят Русия като най-голям световен производител едновременно на нефт и газ през тази година, а е възможно това да е станало още през юли.

Възходът на САЩ става в момент, когато Русия се опитва да поддържа енергийното си производство и ѝ предстои да въведе технологии като хидравличния фракинг, които успешно се прилагат в Америка.

Това е забележителен обрат, коментира Адам Симински, шеф на Администрацията за енергийна информация на САЩ. "Това е нова ера в мисленето за пазарните условия и възможностите, създавани от тези условия, за които по-рано не сте и мечтали", казва той.

По данни на неговото управление и Международната енергийна агенция, през юли ежедневното производство в САЩ на петрол, природен газ и свързани с тях горива ще в количества, еквивалентни на 22 млн. барела петрол. Нито една от двете институции е успяла да се добере до данни за добива на газ в Русия през тази година, но официалните прогнози на страната за производството на нефт и газ през 2013 г. са за около 21.8 млн. барела на ден.

Американският внос на природен газ и суров петрол е паднал съответно с 32% и 15% за последните пет години, намалявайки търговския дефицит на САЩ. Тъй като страната е голям консуматор на енергия, откакто тя започна да произвежда по-голямата част от нужните ѝ количества, значими обеми горива останаха на разположение за други купувачи.

Държави, които традиционно разчитат на добива и износа на горива като източник на своята икономическа мощ и политическо влияние, могат да се сблъскат с отслабване на пазарните им позиции, пише "Уолстрийт джърнал".

Изданието отбелязва, че цените на петрола до момента остават високи – пазарите в сряда са затворили на 104.10 долара за барел, което с 18% повече в сравнение с миналата година.

Много анализатори на енергийните пазари гледат само суровия петрол. Но Русия и САЩ са също така сериозни играчи на газовите пазари, където далеч изпреварват страни като Саудитска Арабия, която е най-големият световен производител на петрол.

За пръв път от 1982 г. насам, през 2012 г. добивът на природен газ в САЩ надмина този на Русия. Руският износ бе намален заради нарастващата конкуренция и икономическия спад в Европа. Русия прогнозира леко повишение на производството на природен газ в следващите години, но прогнозите ѝ за тази година са под настоящото производство на САЩ.

Русия е произвеждала средно 10.8 млн. барела нефт и еквивалентно гориво дневно през първото полугодие на тази година. Това я нарежда на второ място след Саудитска Арабия, който вади по 11.7 млн. барела дневно. Трети са САЩ с добив от 10.3 млн. барела, по данни на Международната енергийна агенция към юли. Така Щатите стопяват значително разликата в добивите с Русия, която до преди няколко години 3 млн. барела.

Изданието посочва, че добивите от две от най-горещите американски находища – петролното "Бекън Фийлд" в Северна Дакота и на шистов газ "Ийгъл Форд" в Южен Тексас, ще продължават да растат рязко, докато руската продукция се е увеличила слабо през последните три години. Това поражда притесненията на Москва, че може да бъде изтласкана от пазара на горива.

"Русия изглежда е основният губещ на световния пазар", коментира Татяна Митрова от Института за енергийни изследвания на Руската академия на науките. Тя припомня, че 40 процента от руския бюджет се формира от свързани с нефта и природния газ данъци и такси. Нейният институт прогнозира, че износът на руски петрол може да падне от 25 до 30 процента след 2015 г., което ще намали местния брутен продукт с над 100 млрд. долара.

Смята се обаче, че Русия притежава едни от най-големите находища на шистов петрол, което създава потенциал за нарастване на нефтения добив, посочва още "Уолстрийт джърнъл" и допълва, че не всички в Русия виждат заплаха в американските шистови постижения. Изданието цитира думите на шефа на "Газпром" Алексей Милер, който описва шистовия добив като "балон, който скоро ще се спука".

Сходна гледна точка изрази в сряда и председателят на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдула Салем ел-Бадри, който каза в интервю, че бумът на добив на шистов петрол ще започне да издиша до края на десетилетието.

Дори оптимистите в САЩ обаче се съгласяват, че продължителността на шистовия бум зависи от цените на енергоносителите, от държавните регулации и от общественото мнение, като последното може да е проблем. Проучване на изследователския център Pew показва, че противниците на използването на фракинга при добива на газ и петрол нарастват на 49 на сто спрямо 38 в предишните шест месеца.

Друг рисков фактор е възможно падане на цените на петрола и газа в резултат на световни икономически трусове, а този тип сондажи са по-скъпи от конвенционалните, което принуждава компаниите в този бизнес да продават дялове и активи или да теглят заеми в опитите да балансират между разходите и приходите си. По оценка на "Барклис" нуждите на основните 50 американски компании за търсене на нефт и газ са нараснали с 50.3 млрд. долара през последната година.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?