САЩ изпробват каналите на снабдяване на сирийската опозиция

САЩ изпробват каналите на снабдяване на сирийската опозиция

Вашингтон тихомълком изпробва способността на сирийската опозиция да доставя хранителни порциони, медицински комплекти и пари в зоните под контрола на бунтовниците, докато се подготвя за изпращането на оръжие за техните бойци, съобщава в петък Ройтерс.

Американски служители се срещат всяка седмица в Турция със сирийски опозиционни лидери, за да уточнят най-добрия начин да се поддържат отворени линиите на снабдяване за бунтовническите сили и за опустошените от войната градове и райони, твърди агенцията.

Една от най-известните жени лидери от сирийската опозиция - Сухейр ал Атаси, участва в срещите като координатор за "несмъртоносната помощ", която включва оборудване за бунтовническите бойци и местните съвети, за разлика от хуманитарната помощ за бежанците. Доставките се предават на офицери от умерената Свободна сирийска армия (ССА) на тайни места, които не може да бъдат разкрити от съображения за сигурност.

"Подписвам документите и си стискаме ръцете с представителя на ССА", разказва пред Ройтерс служител на Държавния департамент на САЩ, който участва в тези операции. "Пожелавам им всичко добро и си тръгвам".

Бунтовниците получават помощ за своите подразделения, а също така раздават част от нея за училища, болници и местни съвети. САЩ са отпуснали 250 милиона долара несмъртоносна помощ за Сирия в допълнение към 815-те милиона долара хуманитарна помощ в подкрепа на бунтовниците, сражаващи се срещу силите на президента Башар ал Асад.

Напоследък Вашингтон започна да включва в помощта си по-големи артикули, като камиони, радиостанции, индустриални генератори и по-сложна медицинска техника. Част от нея цели да подпомогне не само бунтовниците, но и гражданските власти в градовете, отхвърлили управлението на Асад.

"Едва сега започваме да изпращаме по-едро оборудване през границата за местните съвети и градове в освободените райони", казал американският служител.

Сирийската гражданска война отне живота на над 100 000 души и принуди милиони да напуснат домовете си. Намесата на Иран и ливанските му съюзници от Хизбула в конфликта промени баланса на силите на бойното поле в полза на Асад, засилвайки разочарованието сред бунтовниците от това, че САЩ се бавят да им изпратят оръжия.

Без американско дипломатическо присъствие на място, Сирия представлява уникално предизвикателство за координаторите на помощта.

Американски служители казват, че разчитат на мрежа от около 75 млади сирийци, които събират информация в контролираните от бунтовниците райони и после докладват на отдела на Атаси. Информацията често се сверява с агенции на на ООН.

Американският Конгрес разчисти пътя миналия месец за предоставянето на бунтовниците не само на несмъртоносна и хуманитарна помощ, но и на оръжия. Конгресмените одобриха само ограничено финансиране на операцията с оръжията, тъй като се страхуват, че американски оръжия и боеприпаси може да се озоват в ръцете на твърдолинейни ислямски екстремистки групи.

"Един от най-големите ни проблеми е да сме сигурни, че каквото и да правим, нищо няма да попадне в ръцете на Ал Каида", каза Дъч Рупърсбъргър - главният демократ в Комисията по разузнаването в Камарата на представителите. За да проследят несмъртоносната помощ, която вече пристига в Сирия, американските служители искат от опозицията да им носи обратно фотографски доказателства като потвърждение, че са стигнали до правилните ръце.

"Ако предоставяме малки суми в брой на местен съвет, за да раздаде заплати, настояваме за подписи и снимки", каза служителят. "Един от начините да ограничим риска е сумите в брой да са малки и да плащаме нещо като издръжка, а не заплата".

Макар и невинаги да е лесно да се гарантира, че доставките стигат до предвидените си получатели или че накрая не отиват на черния пазар, сирийските опозиционни координатори са започнали да печелят доверието на американските служители.

"Засега издържат изпита", казва служителят.

Франция също изпраща доставки на бунтовниците, включително пликове с пари, предавани на ръка на турската граница.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?