САЩ изтеглят 70 хиляди военнослужещи от Европа и Азия

Американският президент Джордж Буш обяви, че около 60 000 до 70 000 американски военнослужещи, разположени в чужбина, ще се приберат в САЩ през следващите 10 години.

Решението ще засегне около 100 000 души - членове на семействата и военен персонал.

Буш съобщи това по време на реч пред ветераните от войните зад граница в Синиснати, Охойо.

По-голямата част от военния персонал ще бъде изтеглен от Европа и основно от Германия, а друга част - от Азия.

Пентагонът разработва месеци наред новата стратегия за предислоциране на американското военно присъствие по света, която да отговори на предизвикателствата след края на Студената война и най-вече на войната с тероризма.

В речта си Буш изтъкна глобалните световни промени, които налагат промяна в разположението на американските сили.

Преди два месеца външното министерство на Южна Корея обяви, че САЩ са изразили намерение да изтеглят една трета от 37-хилядния си контингент към края на следващата година.

По-рано този месец министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд намекна за подготвяните промени, като изтъкна, че предислокацията ще отнеме няколко години и че по- голямо количество войски ще бъдат разположени в самите Съединени щати.

"Решихме, че е време да променим нашето присъствие в Европа и Азия и навсякъде по света и да се движим от по-статична отбрана, която няма особен смисъл днес, към по- мобилни и лесно използваеми военни части", каза Ръмсфелд.

"Това е фундаментална промяна и вероятно е промяна в тактиката на нашите въоръжени сили, така че те да бъдат по-мобилни и да са в състояние да действат на различни места по света", каза в неделя сенатор Ричард Лугър, председател на комисията по външни отношения.

Сенатор Карл Левин, член на комисията по въоръжените сили, изтъкна, войските трябва да са в най-добра позиция, за да отговорят на новите заплахи.

Решението на Пентагона бе взето след консултации със съюзниците и в Конгреса, отбелязва Си Ен Ен.

Американски военни бази до границите на Русия

Междувременно американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд е уведомил руския си колега Сергей Иванов, че в рамките на мащабната предислокация на американските войски в Европа Пентагонът планира да премести някои военни бази към границите на Русия.

По думите на Ръмсфелд, в някои от нановосъздадените военни бази ще бъде разположен малочислен американски контингент, който в случай на необходимост ще може да бъде оперативно увеличен.

Министърът на отбраната на САЩ подчертал, че американските планове за създаване на военни бази в страните от бившия СССР да далеч от финалния стадий.

Сергей Иванов от своя страна подчерта, че Русия и Съединените щати не са вече врагове, без вероятно още да са съюзници.

В интервю за агенция ИТАР-ТАСС Иванов казва, че отношенията между Москва и Вашингтон са достигнали да преломна фаза, от която могат да се подобряват, ако заплахата от тероризма и от оръжията за масово поразяване сближат позициите на двете страни.

Изявленията на Иванов бяха направени след разговори с американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, който каза, че двете противнички от студената война сега са заети в диалог по редица въпроси без проява на враждебност или разногласия.

Според Иванов, отношенията на Русия с НАТО "се развиват през последните години достатъчно позитивно и устойчиво".

Доналд Ръмсфелд е заявил в свое интервю, че отношенията между двете страни "през последните години се развиват достатъчно позитивно и устойчиво ... не във враждебна форма и без дух на противоречие".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?