САЩ изтеглят дипломати, Германия и Холандия спират военните си мисии в Ирак

САЩ изтеглят дипломати, Германия и Холандия спират военните си мисии в Ирак

Държавният департамент на САЩ нареди днес на част от служителите на посолството в Багдад и на консулството в Ербил да напуснат Ирак, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на посолството в Багдад.

В комюникето се казва, че стандартните визови услуги в двете представителства временно ще бъдат прекратени.

"Американското правителство има ограничени възможности да обслужва спешно американските граждани в Ирак". Нареждането да напуснат Ирак се отнася до държавните служители, чиято работа не е свързана с реагиране при извънредни ситуации.

В съобщението има препоръка към служителите да заминат възможно най-бързо с "търговски транспорт".

Германската армия преустановява операциите по военно обучение в Ирак заради нарасналото напрежение в региона, съобщиха днес военни източници, цитирани от ДПА.

Германската армия издаде заповедта ден след като Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че американските военни в Ирак и съседна Сирия са били поставени в бойна готовност след "правдоподобни заплахи" от ирански сили в региона.

Стъпката за преустановяване на военното обучение е предприета съгласувано с германските партньори в коалицията срещу терористичната организация "Ислямска държава".
Понастоящем Германия е разположила в Ирак близо 160 войници.

Германия не разполага със сведения за потенциални атаки, подкрепени от Иран, каза говорител на министерството на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Той допусна, че програмите за военно обучение може да бъдат възобновени през следващите дни.

Холандското правителство преустанови мисия в Ирак, която осигурява помощ на местните власти, заради заплахи за сигурността, съобщи днес холандската информационна агенция АНП, цитирана от Ройтерс.

Холандските военни помагат за обучението на иракските сили в Ербил, Северен Ирак, заедно с други чуждестранни войници.

В съобщението не се дават подробности за естеството на заплахата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят