САЩ към фирмите в "Северен поток 2" и "Турски поток": Излизайте веднага или рискувате

САЩ затягат санкциите срещу двата газопровода, за трасето у нас още не е ясно ще има ли последици

САЩ към фирмите в "Северен поток 2" и "Турски поток": Излизайте веднага или рискувате

Газопроводът "Северен поток 2" и вторият лъч на "Турски поток" ще бъдат включени в т.нар. Закон за противодействие на противниците на Америка (CAATSA) от 2017 г. и така администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще затегне санкционния режим срещу руските енергийни проекти. Това обяви държавният секретар Майк Помпейо пред журналисти..

"Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, които подпомагат руските проекти, за оказване на пагубно влияние и към участващите в тях, че това e недопустимо: излизайте веднага или рискувате последствия", каза Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

По думите му "Северен поток-2" и "Турски поток" "не са търговски проекти". " Те се явяват главните инструменти на Кремъл за експлоатация и разширяване на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подриват Украйна, прекратявайки транзита на газ през тази критично важна демократична държава; инструменти, които в крайна сметка подриват трансатлантическата безопасност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят техните енергийни потребности", каза още той.

Германия, докъдето трябва да стигне втората тръба на "Северен поток" по дъната на Балтийски море, обаче не е съгласна  със санкциите срещу компаниите участнички в проекта и дори призова ЕК да отвърне с ответни санкции.

Към момента "Газпром" е единственият акционер в дружеството "Норд Стрийм 2" за реализацията на "Северен поток 2", но се очаква към нея да се присъединят с по 10 на сто дял пет европейски компании - френската "Анжи" (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които трябва да осигурят 50 процента от финансирането.

Още не е ясно как ще се отразят предстоящите разширени санкции на продължението на "Турски поток" на българска територия, наричано от българското правителство "Балкански поток".

В реализацията на трасето у нас са ангажирани консорциум между две компании на саудитската "Аркад", едната от които е базирана в Италия. Това е изпълнителят на линейното трасе, което трябваше да е готово до края на май 2020 г., но заради мерките срещу коронавируса се очаква да приключи до края на годината. В производството на компресорните станции е ангажирано дружеството "Ферощал Балкангаз", в което освен едноименната немска компания участва българската "Главболгарстрой", а оборудването е възложено на американската "Солар Търбайнс". Цената на 474-километровото трасе надхвърля 3 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?