САЩ към Русия: Агресивните действия в Украйна ще имат последствия (Обновена)

САЩ към Русия: Агресивните действия в Украйна ще имат последствия (Обновена)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви за възможни "последствия" за Русия от страна на Вашингтон, ако продължат агресивните действия по отношение на Украйна.

"За момента мога да кажа, че сме сериозно обезпокоени от руските действия край границата с Украйна. Намираме се в много близък контакт и взаимодействие с нашите партньори и съюзници в Европа и всички споделят нашето безпокойство. Президентът Байдън се изрази много ясно по този въпрос: ако Русия действа безразсъдно или агресивно, ще се плати цена, ще има последствия", заяви Блинкен в интервю за телевизия NBC.

Русия неведнъж е заявявала, че не е страна по конфликта в Украйна, но доставя на бойците в Донбас военна техника, боеприпаси и друга помощ.

Както подчерта Блинкен, президентът на САЩ е заявил ясно, че Русия и САЩ имат теми, по които могат да работят съвместно, като например контрола върху въоръженията.

По-рано министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер призова Москва да обясни придвижването на руски въоръжени сили в териториите, граничещи с Украйна, съобщи РИА Новости. Това стана с публикация в "Туитър".

"Ако Русия няма какво да крие, тогава тя би могла лесно да обясни кои войски се придвижват, къде и с каква цел", пише Крамп-Каренбауер.

По-рано френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова Русия чрез механизмите на ОССЕ да обясни мотивите за движението на руските войски към източната граница на Украйна и Крим.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Украйна се превръща в потенциално взривоопасна територия. Според него, всяка държава, граничеща с нестабилен регион ще предприеме необходимите мерки за собствената си сигурност. Той също така подчерта, че Русия не е заплашвала и не заплашва никоя държава в света.

Песков също отбеляза, че Русия премества войски в рамките на своята територия и по свое усмотрение.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова от своя страна заяви, че е безсмислено да се наблюдава движението на руските войски на руска територия.

През април 2014 г. украинските власти започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, които обявиха независимост след преврата в Украйна през февруари 2014 г. Всеобхватно примирие за прекратяване на огъня влезе в сила през юли миналата година.

От февруари обаче ситуацията в Донбас започна отново да се влошава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят