САЩ канят българите в Афганистан за постоянни съветници на местната армия

САЩ и съюзническите сили в Афганистан са поискали от България нашите военни инструктори да останат като постоянни военни съветници в новата афганистанска армия. Това съобщи началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев по време на видеовръзка с командващите на всички задгранични български контингенти - в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина и Косово.

От разговора с Ирак стана ясно, че нараства напрежението в зоната за отговорност на полското командване, в която е включен и българския батальон. Вчера с кола бомба е бил атакуван дома на полицейския началник в близкия до Кербала град Хила, съобщи старшият национален представител в Ирак полк. Христо Христов. При атентата има ранени местни жители.

Според командира на контингента подп. Петко Лилов, увеличават се информациите за предстоящи терористични действия в зоната на отговорност на българския батальон в Кербала.

Днес иракският вестник Аз Заман съобщава, че терористични групи имат намерението да извършат серия от атентати в Багдад и в Кербала на 10 април, когато шиитите отбелязват 40 дни от смъртта на имам Хюсеин.

На 2 март, когато шиитите честват гибелта на имам Хюсеин, при поредица от терористични атаки в Багдад и Кербала загинаха 202-ма души, а над 600 бяха ранени. Тогава в Кербала се събраха над 3 млн. поклонници, а за предстоящото честване на 10 април се очакват около 8 млн. души.

Според информацията на в. Аз Заман, цитиран от РИА Новости, във връзка с новите терористични заплахи иракската полиция е обявила за издирване Абу Ваил и Джабер ал Кахтани, заподозрени в участие в терористична дейност.

Безопасността на българския батальон е първата задача на българските бойци в Кербала, заяви по време на видеовръзката ген. Колев и добави, че в Генералния щаб е създадена група, която непрекъснато анализира постъпващата от разузнаването информация.

В същото време от министерството на отбраната съобщиха, че от утре батальона в Кербала започва изпълнението на план "Арабиин" за осигуряване на реда и сигурността по време на предстоящия шиитски празник. Задачата на българските военнослужещи е да изградят контролни постове, да патрулират и да оказват подкрепа и съдействие на местната власт и администрацията по време на празника.

По време на връзката с Косово ген.Колев предупреди командира на българския инженерен взвод в Призрен, че ГЩ не е давал съгласие нашия взвод да участва в директни действия по омиротворяване на косовските албанци. Предупреждението бе в отговор на командира подполк. Веселин Кънев, който съобщи че обстановката в Косово продължава да е напрегната.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: