САЩ критикуват България за ромите, мигрантите и корупцията

Сн. Архив

Маргинализацията и социалната нетолерантност към ромското малцинство и корупцията, която спъва ефективността на българските власти са основните проблеми пред страната ни.

Това се посочва в доклада на Държавния департамент на Съединените щати за състоянието на правата на човека в света за 2016 г., в който на България са отделени 43 страници.

В тях се посочва, че последните парламентарни избори през 2014-а, са протекли в съответствие с демократичните стандарти за свобода на изразяване. Отбелязва се обаче многото обвинения за купуване на гласове и използване на расистка и ксенофобска реторика по време на кампанията преди вота.

Липсата на резултати в борбата с корупцията и нежеланието на правителствените власти да провеждат разследвания за подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвоявания, търговия с влияние са сред акцентите в доклада. Те са на база сведения на неправителствени организации, чийто имена не са посочени.

Корупцията в България продължава да е бреме, което пречи на ефективността на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в други правителствени институции, е посочено в доклада.

Социална нетолерантност

"Маргинализацията и обществената нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната. Все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците и продължаващото влошаване на медийната среда поради корпоративна и политическа зависимост също са проблематични. Корупцията продължава да подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и другите държавни институции", пише в доклада.

В него се споменават сигнали за религиозна дискриминация и тормоз, недостатъци в процесите и политиките за интеграция на бежанците, за насилие на полов признак и за дискриминация срещу жените, за насилие срещу деца, за нарастващ онлайн антисемитизъм, за трафик на хора, за дискриминация на хора в неравностойно положение, на представители на етническите малцинства и на представители на общността на гейовете, лесбийките, транссексуалните и интерсексуалните.

Има и социална стигма срещу хората болни от ХИВ и СПИН, както и сигнали за случаи на детски труд и на дискриминацията срещу членове на малцинствата в трудовата среда.

Насилие над мигранти

Нарастващата социална нетолерантност към бежанците също е отбелязана в доклада, посветен на човешките права. Сред цитираните случаи на насилие над мигранти са посочени безредиците в бежанския лагер в Харманли от есента на 2016 г.

Държавният департамент на САЩ обръща специално внимание и на действията на Динко Вълев и Петър Низамов – Перата по преследване и залавяне на мигранти у нас. Отбелязано е, че властите са предприели действия по разследване на тази дейност.

В доклада са споменати и двата случая, при които българските власти са предали на Турция издирвани за връзки с намиращия се в САЩ турски проповедник Фетхулах Гюлен турски граждани. Заловените през октомври 2016 г. на българо-румънската граница седем бегълци и върнатия в Турция през август миналата година бизнесмен Абдула Буюк.


Липсата на наказания е проблем

Други сигнали за проблеми с човешките права включват случаи на полицейско насилие, тежките условия в затворите и центровете за задържане и отлаганията и бавенето в съдебната система.

Документът акцентира върху продължаващото влошаване на медийната среда, дължащо се на корпоративна и политическа зависимост.

В България гражданските власти са запазили ефективен контрол върху силите за сигурност. Правителството предприе стъпки, за да даде под съд и накаже официални представители в службите за сигурност и на други места, които извършват злоупотреби. Но действията на властите не бяха достатъчни и безнаказаността е проблем, се казва в доклада на Държавния департамент.

Постановената през май 2016 г. присъда от 10-години затвор за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, която по-късно бе отменена, а делото върнато за ново разглеждане също намира място в документа. Твърденията са за присвояване на 4.7 млн.лв.

Осъждането на бившия съдия от Велико Търново Славчо Петров на четири години затвор заради взет подкуп от подсъдим също е споменато в доклада като пример за борбата с корупцията.

Държавният департамент на САЩ отбелязва още, че през 2016 г. в България политически партии, неправителствени организации и медии са изразявали призиви за закриване на НПО-та, които получават външно финансиране.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?