САЩ могат да отложат въвеждането на мита за европейските автомобили

Сесилия Малмстрьом

Европейската комисия очаква, че САЩ могат да отложат срока за въвеждане на мита за вноса на автомобили от ЕС, но е готова в същото време за най-неблагоприятното развитие на събитията. Това заяви в публикуваното в понеделник във в."Зюддойче цайтунг" интервю еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

"Подготвили сме се за най-лошото", каза тя. "Крайният срок за решението за автомобилите е 18 май, обаче той може да бъде отложен. Има сигнали, че може да бъде отложен заради преговорите на САЩ с Китай. Американците искат да се концентрират върху тях", каза тя.

На 1 юни 2018 година САЩ въведоха мита за вноса от Канада, Мексико и страните от ЕС на продукция от стомана и алуминий в размер съответно от 25 процента и 10 процента.
Гореспоменатите страни впоследствие въведоха ответни мерки. ЕС заведе дело в Световната търговска организация (СТО) и от 22 юни въведе мита от 25 процента върху редица металургически, машиностроителни и селскостопански стоки. Общият обем на износа им е на стойност 2,8 милиарда евро годишно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви също така,че САЩ ще въведат мита в размер на 20 процента върху вноса на автомобили от ЕС, ако той не премахне търговските бариери в отношенията с американските компании.

По-късно ЕК публикува предварителен списък с над 400 категории американски стоки на обща стойност от 20 милиарда долара годишно, които биха могли да бъдат обложени с мита. Това се случи в отговор на предоставянето на американски държавни субсидии за самолетостроителя Боинг (Boeing). Този списък бе разпространен в сряда от пресслужбата на ЕС след постановлението на СТО, че тези субсидии на САЩ от 12 милиарда долара са нарушили принципа на лоялната конкуренция с европейския Еърбъс (Airbus).

Споделяне

Още от Европа