САЩ могат да променят страните имащи право на участие във възстановяването на Ирак

Американската администрация е решила да анализира повторно съставения по-рано списък на страните претендентки за участие във възстановяването на Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на Пентагона.

В началото на декември Пентагонът състави списък от 63 страни, чиито компании могат да претендират за участие в търговете за възстановяване на Ирак. Поръчките са на обща стойност 18,6 милиарда долара, които ще бъдат финансирани от САЩ.

От списъка бяха извадени страните, които не подкрепиха военната операция срещу режима на Саддам Хюсеин. Сред тях са Франция, Германия, Русия и Китай. В новия бюлетин за бъдещите контракти на американското правителство е включено съобщение на Пентагона, че съставеният по-рано списък в момента се подлага на повторен анализ и вероятно ще бъде изменен.

Същевременно американската армия разреши на компанията Халибъртън да увеличи доставките на горива за Ирак, без да предоставя обичайните данни за цените, с които да оправдае разходите си, предадоха Асошиейтед прес, Франс прес и Ройтерс.

Разрешението бе дадено на Халибъртън, въпреки че през декември проверка на Пентагона установи, че поделението на компанията Келог, Браун енд Рут е завишавало изкуствено цените на доставяните в Ирак горива, като е ощетило Пентагона с 67 млн. долара.

Решението на армията означава, че на Келог, Браун енд Рут няма да се наложи да предоставя данни за цените на бензина и керосина, които купува в Кувейт и доставя на пазара в Ирак, заяви вчера говорителят на Инженерния корпус на американската армия Рос Адкинс, цитиран от АП.

Според него, кувейтският доставчик на горивата - Алтанмия Маркетинг Ко. е отказал да предостави данни за горивата, както изискват правилата за сключване на договори в САЩ. Алтанмия е единствената компания, на която кувейтското правителство е разрешило да продава горива, които ще бъдат доставяни в Ирак.

През декември Пентагонът обяви резултатите от своя проверка, според която филиалът на Халибъртън Келог, Браун енд Рут е ощетил отбранителното ведомство с 67 млн. долара, като е завишавал изкуствено цените на горивата, купувани от Алтанмия и доставяни в Ирак в периода април-октомври 2003 г.

Американската агенция за международно развитие вчера обяви, че инженеринговата компания от САЩ Бехтел е получила втори договор за възстановяване на иракската инфраструктура, който е на стойност 1,8 млрд. долара, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Предстои финансирането на 24-месечния договор, наречен "Иракска инфраструктура-2" да бъде одобрено от Конгреса на САЩ. Този договор предвижда финансиране на широк кръг проекти в Ирак - от поправяне на енергийни централи, системи за водоснабдяване и електроснабдяване, летища, до дейности по модернизирането на пристанището Ум Каср.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес