САЩ могат да станат глобалният епицентър на епидемията

Тръмп обаче се готви "да отвори страната за бизнес" до седмици

САЩ могат да станат глобалният епицентър на епидемията

Съединените щати могат да се превърнат в глобален епицентър на епидемията от коронавирус, съобщи Световната здравна организация (СЗО) във вторник.

От СЗО предупредиха, че се наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на заразата с коронавирус в САЩ.

През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, каза пред репортери говорителката на СЗО Маргарет Харис.

От тях 40 процента са в Съединените щати. На въпрос дали САЩ могат да станат нов епицентър на заразата тя отговори: "Сега ние виждаме много голямо ускорение на случаите в САЩ. Така че те имат този потенциал".

По думите на говорителката разпространението на заразата в САЩ е "много голямо и повишава интензивността си".

Към момента в САЩ са потвърдени 46 000 души с коронавирус, но според експерти те са много повече. В понеделник за първи път само за ден броят на жертвите надмина 100.

Празидентът Доналд Тръмп, който първоначално обяви опасността от епидемия за фалшива новина, смени курса и предприе строги мерки. Повече от една трета от населението на САЩ е под карантина.

Най-тежка е ситуацията в Ню Йорк, където са регистрирани над 13 000 случая, а 125 души са починали.

Статистиката непрекъснато се променя.

Власите в Ню Йорк се оплакват от недостиг на медицински материали и предупредиха, че ситуацията ще се влошава.

Планът на Тръмп за противодействие на отрицателните последствия за икономиката на обща стойност близо 2 трл. долара обаче засега не се приема от демократите, които искат повече мерки, насочени към работниците.

Тръмп се готви "да отвори страната за бизнес"

На този фон президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да отвори страната отново за бизнес в рамките на седмици, а не месеци, съобщи Асошиейтед прес.

Без да цитира източници, Тръмп каза, че продължаващите затваряния на предприятия могат да доведат до повече смъртни случаи, отколкото пандемията от коронавируса.

"Ние не можем да си позволим лечението да бъде по-лошо от проблема", заяви Тръмп.

"Ние трябва да отворим страната си, защото това причинява проблеми, които, според мен, може да са далеч по-големи".

Тръмп призна, че това си има цена, но заяви, че ако блокирането на икономиката се проточи с месеци, тогава би имало "вероятно повече смърт, отколкото от каквото и да било, което говорим по отношение на вируса".

През следващата седмица завършва 15-дневният период на ограничения, наложени от американското правителство, включително и върху пътуванията, с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, припомня Ройтерс.

Ню Йорк настоява за национална карантина

Властите в Ню Йорк, американският епицентър на епидемията от коронавирус, призоваха Доналд Тръмп да обяви принудителна карантина в национален мащаб, докато той напротив уверяваше, че "много скоро" ще има връщане към бизнеса, пише Франс прес.

Изправени пред тази все по-драматична ситуация, жителите на града, който обикновено е символ на хиперактивност и децибели, се безпокоят все повече.

Улиците бяха изключително тихи след влизането в сила на нови правила в неделя.

Те ограничават активността до фирми, смятани за съществени - супермаркети, аптеки, интернет доставчици, и задължават хората да си стоят у дома колкото се може повече, макар за момента нарушителите да не са заплашени от никакви санкции.

"Мерките за самоизолация, приети от Ню Йорк и Калифорния, трябва да са навсякъде" в САЩ, настоя кметът Бил де Блазио.

"Трябва да вземем тези крайни мерки".

Близо една трета от американците живеят в някаква форма на карантина.

Щатът Вашингтон, Мичиган и Ню Мексико са последните, които вчера наредиха на хората да си останат вкъщи, а губернаторът на Калифорния затегна ограниченията.

"За съжаление, виждаме, че Ню Йорк се приближава към Италия", отбеляза Джероум Адамс, федерален управител на общественото здравеопазване, като изрази съжаление, че хората не прилагат сериозно федералните препоръки за доброволна карантина, обявени миналата седмица за срок от 15 дни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо и Де Блазио повториха призивите си към федералното правителство да нареди на частните фирми да произвеждат респиратори и маски, от които в САЩ, както в много други държави, има огромен недостиг.

"Да, това е налагане на властта на правителството над частните компании, и какво? Това е национална извънредна ситуация", подчерта Куомо.

"Не можем да продължаваме да се снабдяваме на парче".

Доналд Тръмп се колебае

Засега, републиканецът Доналд Тръмп се противопоставя на налагането на такива мерки, притеснен за въздействието им върху икономиката, въпреки че се предполага, че един на трима американци вече живее под карантина.

"Не можем да позволим лекарството да бъде по-лошо от самия проблем", написа той вчера в Туитър, докато американският Сенат отново не успя да съгласува нов широкомащабен план за възстановяване на икономиката.
По-късно той дори каза, че САЩ "много скоро" ще се върнат към бизнеса, "много по-рано от три или четири месеца, както някой предположи. Много по-рано".

Само за град Ню Йорк кметът поиска спешно изпращане на "стотици респиратори и стотици хиляди маски".

"Ако не започнат да пристигат тази седмица, ще стигнем до момент, когато хората няма да могат да бъдат спасявани, а биха могли да бъдат спасени", алармира той.

Ню Йорк чака помощ и от Националната гвардия и от инженерния корпус на американската армия, за да постави допълнителни болнични легла.

Конгресният център "Джавитс" в Манхатън трябва по-специално да бъде преустроен в болница с капацитет от 1000 легла, в очакване на преустройството на някои хотели, в които вече не се допускат туристи.

Куомо, който отиде там вчера, каза, че се надява болницата да бъде готова "след седмица до 10 дни".

Губернаторът подписа също и указ, налагащ на нюйоркските болници да увеличат капацитета си с 50 процента, за да достигнат до 75 000 легла, като същевременно ги призова да се стремят към 100 процентно увеличение.
Корабът болница ЮЕсЕнЕс Комфърт (USNS Comfort), с капацитет от 1000 легла, също трябва да тръгне за Ню Йорк след две седмици, според министъра на отбраната Марк Еспър.

"Нервност"

Нюйоркчани, свикнали на улични задръствания и тълпи, се приспособиха някак към тази нова реалност, която се състои от почти безлюдни улици, застинали строителни площадки, затворени училища и спуснати кепенци.

Автобусите и жълтите таксита продължаваха да обикалят, за да позволят най-вече на медиците и на службите за спешна помощ да работят, но често карат без пътници.

42-годишният баща на две деца Кристиан Хофър, все пак много организиран в условията на епидемия, сподели, че е трудно да запазиш спокойствие.

"Преминавам през цяла гама от емоции, които варират от нервност до усещане за абсурд: в интернет видях един мем (хумористичен монтаж на изображение и текст), върху който пишеше "Нашите дядовци бяха призовани да отидат на война, ние пък сме призовани да си седим на дивана...Това помага да поставиш нещата в перспектива", обясни той за АФП.

"Правя телетерапия с пациентите си, което никога досега не съм правила", каза от своя страна психоложката Лорън, която казва само първото си име. "Опитвам се да им дам да вършат успокояващи неща, да им кажа, че не са сами и така да се приближа до тях". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?