САЩ може да разширят забраната за електронно оборудване в пътническите самолети

САЩ може да разширят забраната за електронно оборудване в пътническите самолети

Американското правителство може да разшири забраната за електронно оборудване в пътническите салони на самолетите от 71 летища към САЩ, каза Джон Кели, американският министър на вътрешната сигурност, предаде Ройтерс.

Забраната може да засегне летища от Европа, Близкия изток и Африка. Ограниченията могат да бъдат избегнати, ако страните се съгласят да подобрят процедурите по гарантиране на сигурността.

През март САЩ наложиха забрана за електронно оборудване в пътническите салони на полети от 10 летища основно от Близкия изток. Тази забрана обхваща 350 полета седмично.

При разширяване на обхвата на забраната до всички европейски летища, от които има директни полети за САЩ, ще бъдат засегнати около 400 полета на ден и 30 милиона души.

Подобна забрана ще представлява и голямо логистично предизвикателство, казват авиокомпаниите и представители на службите за сигурност.

През март забраната беше въведена от САЩ заради опасения, че бомба може да бъде скрита в електронното оборудване, което се внася в пътническите салони на самолетите.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?