САЩ може да спрат да търсят подкрепа на ООН за Ирак

Съединените щати отказаха каквито и да е съществени промени в проекторезолюцията си за Ирак, независимо от силната опозиция в Съвета за сигурност, съобщи Би Би Си.

Проектът отрежда специална роля на ООН в Ирак, но генералният секретар на организацията Кофи Анан го отхвърли в сегашния му вид, като каза, че предвидената политическа роля на ООН е твърде ограничена.

Американският посланик в ООН Джон Негропонте отхвърли тези възражения. Смятаме, че това е добра резолюция, в която са отчетени много от коментарите, направени от делегациите, каза той.

Според последните информации обаче Вашингтон може да преразгледа нуждата от подкрепа на ООН поради несъгласието, на което се натъква в Съвета за сигурност. Администрацията на Буш се отказа да търси бързо гласуване на проекторезолюцията в ООН и дори смята да замрази процедурата, пише вестник Ню Йорк таймс, позовавайки се на източници от Белия дом.

Две седмици след като президентът Буш призова Обединените нации да подпомогнат сигурността и възстановяването на Ирак, негови висши съветници съвсем скоро ще решат дали си заслужават усилията да се търси подкрепа от ООН.

Какво предвижда новата резолюция
По-голям роля на ООН
Постепенно предаване на властта на иракчаните
Нова конституция и избори
Многонационални сили под единно командване
Ефективна иракска полиция и сили за сигурност
Заеми за възстановяване

Първоначално администрацията твърдеше, че одобрение от ООН на американските планове за следващата фаза в следвоенен Ирак ще насърчи други страни да участват със свои войски и с финансиране. Сега обаче тонът е променен, отбелязва Ню Йорк таймс.

"Не желаем да играем тази игра прекалено дълго време", заяви висш служител от администрацията. "Това е избор колкото на Съвета за сигурност, толкова и за нас. Те могат да осигурят многостранна подкрепа и да участват, или могат да ни кажат да се оправяме сами, е посочил източникът.

Новият дух на песимизъм е причинен от хладната реакция, с която бе посрещнат последният ревизиран вариант за иракско самоуправление, в който бяха взети под внимание предложенията на членовете на Съвета за сигурност.

Миналата седмица обаче генералният секретар на ООН Кофи Анан до голяма степен изненада Вашингтон, разкривайки своите собствени резерви към проекта.

Според дипломати, Анан е възприел гледната точка на Франция, че вражеските нападения срещу американските сили в Ирак ще бъдат прекрати в момента, когато бъде създадено преходно иракско управление, евентуално за месеци.

Вашингтон обаче се въздържа от критики спрямо генералния секретар на ООН. Вместо това неговите изявления се окачествяват като "необикновени", "безполезни" и "изненадващи".

От днешна гледна точка, администрацията е изправена пред две неприятни опции, казва висш служител пред Ню Йорк таймс. Едната е да не успее да прокара в ОНН такава резолюция, каквато желае; другата е да успее, но с толкова незначително мнозинство, което би отправило сигнал за разделение в Съвета за сигурност, а не за действително желание да се помогне.

Неназован дипломат от ООН съобщи пред Ройтерс, че от 15-те членове на Съвета за сигурност, се очаква Франция, Русия, Германия, Китай и Сирия да гласуват "въздържал се", докато само Великобритания, Испания и България със сигурност ще подкрепят резолюцията.

Останалите шест страни в Съвета за сигурност - Чили, Мексико, Ангола, Камерун и Гвинея - изразяват несъгласия, но могат да подкрепят проекта под американски натиск.

Принципното разминаване между САЩ и Великобритания, от една страна, и Кофи Анан, Франция и други членове на Съвета за сигурност - от друга, е намерението на САЩ да запазят пълен контрол върху Ирак за сравнително дълъг период, в който ще се подготвя конституцията, ще се проведат избори и ще се възстанови суверенитета на страната.

"Имаме базисни различия с генералния секретар", заяви висш представител на администрацията. "Той (Анан) си мисли за приложения в Афганистан модел. Той иска от нас да използваме старата конституция, да съставим веднага преходно правителство и след това да вървим към избори. Но това не е правилният модел".

Според Вашингтон, ако САЩ се опитат да предадат властта на сегашния Преходен управляващ съвет в Ирак - подбран и назначен от американските окупационни сили миналото лято - нападенията както срещу американските войски, така и по иракски цели, ще станат още по-интензивни. "Управляващият съвет не се смята за легитимен от самите иракчани", посочва висш служител от администрацията на Буш пред Ню Йорк таймс.

Освен всичко друго, управляващият съвет в Ирак е доминиран от бивши изгнаници, назначен от американците и не се ползва с широко доверие в страната.

ООН обаче смята да се откаже от роля в политическото бъдеще на Ирак, ако САЩ не ревизират своите планове. Висш служител на ООН заяви, че при тези обстоятелства организацията ще продължи доставките на хуманитарна помощ за иракското население, но няма да се присъединява към никоя инициатива на окупационните власти, свързана с политическото възстановяване, посочва Би Би Си.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?