САЩ може да забранят лаптопи и таблети и в салоните на самолетите от Европа

САЩ може да забранят лаптопи и таблети и в салоните на самолетите от Европа

Официални представители на САЩ и европейски държави ще обсъдят планове за разширяване на обхвата на американската забрана за внасяне на лаптопи и таблети в пътническите салони на самолети, пътуващи към САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Идеята е тази забрана да обхване и полети от Европа - нещо, което ще предизвика логистичен хаос в най-натоварения въздушен коридор в света. Близо 65 милиона души годишно пътуват между Европа и Северна Америка. Над 400 полета всекидневно свързват двата континента. Много от тези пасажери пътуват по работа и разчитат на електронните си устройства, за да работят по време на полет.

Авиопревозвачи казват, че е само въпрос на време забраната да бъде въведена, но това породи тревога сред представители на Европейския съюз, които искат да научат повече за евентуални нови заплахи, както и за смущенията, до които ще доведе този ход. Не е ясно и доколко е безопасно да се държат в багажното отделение толкова много електроники с леснозапалими литиеви батерии.

Експерти казват, че е по-лесно да се активира бомба в пътническия салон и че е нужна по-малка взривна сила да се свали самолет, отколкото ако експлозивът се намира в багажното.

Освен това чекираният багаж преминава през по-щателни проверки, отколкото ръчният.

През март САЩ въведоха такава забрана за около 50 полета дневно от 10 града, предимно в Близкия изток. Тя бе тежък удар за близкоизточните авиолинии. Най-голямата авиокомпания в региона "Емирейтс" се оплака от голям спад в печалбите заради намалялото търсене на билети за САЩ и разходите по предоставяне на лаптопи по време на полет за някои пътници.

Великобритания последва примера на САЩ и въведе забрана за внасяне на лаптопи и таблети на полетите от Турция, Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия. Американската забрана важи за полетите от Аман, Кувейт, Кайро, Истанбул, Джеда, Рияд, Казабланка, Доха, Дубай и Абу Даби.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул заяви, че също обмисля да наложи такава мярка, но отказа да назове причината. "Като премиер, защитаващ нашата национална сигурност и интерес, трябва да бъда предпазлив и дискретен по въпросите в областта на националната сигурност. Моята работа не е да правя спекулативни коментари по медиите", каза Търнбул.
Австралия "ще работи в тясно сътрудничество с партньорите си по света" по безопасността на въздухоплаването.

Забраната за лаптопи и подобна електронна техника в пътническите салони на самолетите за САЩ вероятно ще бъде разширена до други страни, предаде междувременно Ройтерс, като се позова на представител на американското министерство на вътрешната сигурност. Той заяви, че вероятно забраната ще дасегне и самолети, идващи отвъд близкоизточния регион, както и идващи от Европа.

Споделяне

Още от Свят