САЩ може да загуби втория спринт до Луната

САЩ може да загуби втория спринт до Луната

Съветският съюз изпревари Съединените щати в извеждането на сателит и изпращането на човек в Космоса. Сега Китай може да стъпи на Луната, преди САЩ да направят повторна визита.

Петдесет години след като “Спутник” стана първият изкуствен сателит в света, се води нова надпревара, чийто финал е на Луната. НАСА, бившият победител в битката за Луната, вече предрича собствената си загуба.

"Лично аз смятам, че този път Китай ще стъпи на Луната преди нас", казва ръководителят на НАСА Майкъл Грифин на унила лекция във Вашингтон преди две седмици, отбелязваща година предварително петдесетата годишнина на космическата агенция.

"Мисля, че на американците няма да им хареса, когато това се случи. Но на тях не им остава друго освен да не им харесва".

Прямотата на Грифин стресна мнозина сред космическата общност, но запознати потвърждават реалността. Китай изстреля два пилотирани космически кораба със свои ракети и няма търпение да се отправи към Луната.

НАСА си е поставила 2020 г. като краен срок, за да изпрати отново американци на Луната. Китай иска да ги изпревари. Той има спътник, готов за изстрелване до Луната, което вероятно ще стане преди края на годината. Лунният спътник ще бъде последван от модул за прилуняване, след което до 2017 г. ще бъде изпратен полет с роботи до Луната.

Още не е ясно дали Китай ще успее да прилуни някой "тайконавт" преди американските астронавти.

Съединените щати са "по-напреднали технически. Несъмнено ние ще можем да се върнем на Луната по-бързо от китайците, но ни липсва политическа воля и, следователно, ресурсите да го направим", казва Джоан Джонсън-Фрийз, директор на управлението за националната сигурност към военноморския колеж.

Русия, някогашният първенец, изстрелял в Космоса Спутник на 4 октомври 1957 година, както и първия космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г., вече не е съперникът от времето, когато беше под знамето на Съветския съюз.

Въпреки че Русия е ключов партньор в Международната космическа станция с ракетите "Союз", които редовно транспортират екипажи и товари, вероятно тя ще се съюзи със Съединените щати  в надпреварата за Луната.

Само преди четири години Китай стана третата страна в света, която изстреля пилотирани кораби. Сега той се опитва да построи собствена космическа станция, която да изведе в орбита около Земята, както и да изпрати полет до Луната в следващите 10-15 години.

За разлика от напрегнатите, разорителни дни в края на петдесетте и през шестдесетте години, последвалите ограничения в бюджета забавиха предишното космическо темпо на НАСА. Ако НАСА изобщо успее да стигне до Луната до 2020 година, ще са минали 16 години от 2004 г., когато Джордж Буш обяви тази цел.

Този период е два пъти по-дълъг от времето, необходимо на президента Джон Ф. Кенеди, след като през 1961 г. за първи път издига предизвикателството: Нийл Армстронг и Едуин Олдрин го осъществяват през юли 1969.

"Аполо” беше проект от Студената война. Той беше проект за водене на война, подобен на всеки проект за танк или самолет. Съединените щати и Съветският съюз започнаха от равни позиции”, казва Джонсън-Фрийз. “Но китайците започнаха своето развитие от средата, заемайки от Русия дизайна на своите космически кораби”, отбелязва тя.

НАСА настоява, че вече не става дума за надпревара и че целите са много по-високи и далечни от флаговете и отпечатъците от стъпки при мисията на „Аполо”. Обмислят се лунни бази с капсулирани миниванове за транспортиране на астронавти.

"Съединените щати трябва да се освободят от усещането, че трябва да има надпревара", смята Джон Марбъргър, съветник по научните въпроси в Белия дом. Със или без надпревара, наградата ще бъде много по-голяма от всички лунни съкровища.

"Ще видим отново, както видяхме при първите китайски пилотирани космически полети, че едни държави гледат с уважение други, които в даден момент са на върха на техническата пирамида и искат да работят с тях", заявява Грифин. 

"Това е едно от нещата, което ни направи най-голямата икономическа сила в света. Затова мисля, че в идните години ще учим този урок отново", добавя той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?