САЩ може да започнат ваксинацията срещу коронавируса още в понеделник

САЩ може да започнат ваксинацията срещу коронавируса още в понеделник

Съединените щати може да започнат още в понеделник ваксинацията срещу Covid-19 с ваксината на компанията Pfizer след одобряването ѝ от регулаторните власти, каза министърът на здравеопазването Алекс Азар, цитиран от Франс прес.

"Ще работим с Pfizer за разпространението на ваксината и ще можем да видим как хората се ваксинират в понеделник или вторник следващата седмица", заяви той в интервю за телевизия Ей Би Си.

Вчера консултативна комисия към американската Агенция за храните и лекарствата препоръча да се разреши използването на ваксината в САЩ.

Азар прогнозира, че агенцията вероятно ще направи това "през следващите два дни".

Дозите ще бъдат доставени директно на болници и аптеки, които ще ваксинират двете приоритетни групи - обитателите на старческите домове и работещите в сектора на здравеопазването.

Представител на агенцията уточни, че ваксината няма да се препоръчва на хора, които имат алергия към някоя от съставките ѝ.

САЩ са най-засегнатата от пандемията страна в света. Общият брой на регистрираните заразени е 15,6 милиона, а над 292 хиляди души са починали, по данни на университета Джон Хопкинс.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?