САЩ може пак да въведат визи за белгийците

САЩ може да въведат отново визи за пътуванията на граждани на Белгия, съобщи вестник "Морхен", цитиран от БТА.

 

Причината е, че засега белгийските власти не дават съгласие за искането на Вашингтон за пълен и автоматичен достъп до базата данни за белгийски граждани, заподозрени в съпричастие с терористични дейности.

 

Според изданието по-голямата част от белгийското правителство, особено представителите на Социалистическата партия, са против изискването за предоставянето на такъв достъп на службите на САЩ, особено защото няма гаранции как добитата от тях информация ще бъде използвана. Вестникът пише, че Вашингтон оказва сериозен натиск над Белгия по този въпрос вече няколко месеца.

На този етап белгийците, които притежават международен паспорт с биометрични данни, могат да пътуват без виза до САЩ. Белгийското правителство обмисля алтернативно предложение, което предвижда информацията, искана от САЩ, да бъде въведена в Шенгенската информационна система, а не да бъде предоставяна от всяко отделно правителство в ЕС.

 

През април тази година Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи постигна съгласие на заседанието си в Люксембург за общ подход по отношение на създаването на европейска система за резервационните данни на пътниците.

 

Министрите се съгласиха и по съдържанието на директива за използването на резервационни данни на пътниците за предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични и на други тежки престъпления.

 

Те приеха без обсъждане решение за сключването на ново споразумение между ЕС и САЩ относно данните на пътниците.

 

Съветът разгледа предложението на Европейската комисия, с което се предвиждаше общ срок на съхранение от пет години на данните. ЕК предлагаше 30 дни след пътуването данните да се шифроват и да бъдат достъпни само след специално разрешение.

 

Някои държави от ЕС изразиха мнението, че този начален период на съхранение от 30 дни е твърде кратък от оперативна гледна точка, тъй като често може да се наложи много бърза проверка, в рамките на няколко часа, на предишни пътувания на даден гражданин.

 

Одобреното от Съвета решение бе да се запази пълният срок на съхранение на данните от пет години, а първоначалният период, в който данните са напълно достъпни, да бъде две години.

Споделяне

Още от Свят