САЩ набират съдии за Наказателен трибунал в Ирак

Оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак започна да подбира съдии за бъдещия наказателен трибунал, който ще разглежда тежки престъпления, извършени след началото на войната на 20 март, предаде АФП.

Очаква се новият съд да започне да функционира до три или четири седмици. Той ще прилага иракския наказателен кодекс от 1969 г., който забранява смъртното наказание и дава право на обвиняемия да мълчи.

Целта е всички тежки престъпления да бъдат гледани от една инстанция, обясни американски представител. Ние сме свидетели на увеличаване на броя на тези престъпления и не можем да чакаме създаването на ново иракско правителство, допълни той.

Ръководителят на гражданската администрация в Ирак Пол Бремер каза вчера, че пред този съд могат да бъдат изправени представители на сваления режим на Саддам Хюсеин.

В новия съд ще заседават десет съдии. Ще има и трима прокурори. Създадена е комисия, която трябва да провери дали кандидатите са имали връзки с партията Баас или са участвали в извършването на посегателства срещу човешките права.

Споделяне

Още от Свят