САЩ налагат мита върху китайски внос на стойност 50 милиарда долара

САЩ налагат мита върху китайски внос на стойност 50 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише в четвъртък президентско разпореждане за евентуално налагане на мита на китайски внос, на стойност 50 милиарда долара, заради кражба на интелектуална собственост, посочи заместник-директорът на американския Национален икономически съвет Еверет Айсенстат, цитиран от Ройтерс.

Мярката крие опасност Пекин да обяви ответни мерки и да се стигне до търговска война между двете най-големи световни икономики.

С подписването на документа ще започне период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата, каза Айсенстат.

Много от сферите са тези, в които Китай се опитва да спечели предимство чрез нечестни придобивания и насилствен трансфер на технологии от американски компании, допълни Айсенстат.

По думите му Тръмп също така ще разпореди на финансовото министерство да предложи мерки, които да ограничат китайските инвестиции в САЩ.

Освен това САЩ ще подадат иск в Световната търговска организация срещу китайските дискриминационни лицензионни практики, допълни той.

Айсенстат посочи, че разследването ясно е разкрило нечестни китайски практики, които принуждават американските инвеститори да предават ключови технологии на китайски фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес