САЩ налагат санкции на Иранската национална банка

САЩ налагат санкции на Иранската национална банка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му налага санкции на Иранската национална банка, предаде Ройтерс.

Агенцията уточнява, че става дума за централната банка на Иран.

Тръмп съобщи новината пред журналисти в Белия дом, без да навлиза в подробности за санкциите. "Току-що наложихме санкции на националната банка на Иран. Току-що го направихме", каза той.

Президентът на САЩ отбеляза, че това са санкциите на най-високо ниво, налагани някога срещу държава. Иран е финансово съсипан, увери той, цитиран от ДПА.

Агенцията уточнява, че авоарите на иранската централна банка в САЩ са замразени и че институцията е обект и на второстепенни санкции.

По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че банката е последният източник на средства за Техеран. Новите санкции, въведени от САЩ, прекъсват всички източници на финансиране за Иран, увери той.

Санкции се налагат и на Националния фонд за развитие на Иран и на компанията Етемад Теджарат Парс.

Ройтерс отбелязва, че компанията е използвана за укриване на финансови трансфери за ирански покупки в сферата на отбраната.

Новината за санкциите дойде няколко дни след като бяха извършени атаки срещу саудитски петролни инсталации, които, според Вашингтон, са били извършени от Иран - обвинения, които Техеран отхвърля, посочва Франс прес.

Попитан днес за възможността за военен отговор на Иран, Тръмп отговори, че "САЩ винаги са подготвени и че военен удар винаги е възможност", предаде Ройтерс.

Той призова Иран да се откаже от тероризма. Когато иранците "ни атакуват, то няма начин те да победят", подчерта Тръмп.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?