САЩ намаляват военното си присъствие в Ирак до 3000 военнослужещи

САЩ намаляват военното си присъствие в Ирак до 3000 военнослужещи

В сряда висши американски военни обявиха, че САЩ ще намалят присъствието в Ирак от 5200 до 3000 военнослужещи в рамките на този месец - ход, който се очакваше отдавна, съобщи Ройтерс.

Съединените щати разполагат с около 5200 войници, които са разположени в Ирак за борба с военната групировка "Ислямска държава". Длъжностни лица в ръководената от САЩ коалиция посочват, че сега иракските сили са в състояние да се справят най-вече с остатъците от "Ислямска държава".

"Продължаваме да разширяваме програмите си за партньорски капацитет, които дават възможност на иракските сили и ни позволяват да намалим присъствието ни в Ирак", заяви генерал Франк Маккензи, ръководител на Централното командване на САЩ, по време на посещение в Ирак.

"Това намалено присъствие ни позволява да продължим да съветваме и помагаме на нашите иракски партньори при изкореняването на окончателните остатъци от ИДИЛ в Ирак и осигуряването на трайното поражение на военната огранизация", посочи генерал Маккензи пред CNN.

Висш служител от администрацията заяви ден по-рано, че президентът Доналд Тръмп ще обяви намаляване на американските войски в Ирак по-късно в сряда.

През юни САЩ и Ирак потвърдиха своя ангажимент за намаляване на американските войски в страната през следващите месеци, като Вашингтон не планира да поддържа постоянни бази или постоянно военно присъствие.

През 2016 г. Тръмп проведе кампания за прекратяване на "безкрайните войни на Америка", но американските войски и до ден днешен остават в страни като Афганистан, Ирак и Сирия, макар и по-малко на брой.

Миналия месец по време на среща с иракския премиер Тръмп подсили обещанието си да изтегли американските войски, които все още са в Ирак. 

Срещата на Тръмп с иракския лидер дойде на фона на нов ръст в напрежението между Вашингтон и Техеран, след като Вашингтон заяви, че ще се стреми да възстанови всички предварително прекратени санкции на САЩ срещу Иран в рамките на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?