След решение на Обама

САЩ нанесоха първи въздушни удари срещу джихадистите в Ирак

САЩ нанесоха първи въздушни удари срещу джихадистите в Ирак

Два американски изтребителя бомбардираха в петък позиции на ислямисти край Ербил в Ирак, след като часове по-рано американският президент Барак Обама обяви, че е разрешил нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Северен Ирак.

Говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби съобщи, че два американски F/A-18 са пуснали 250-килограмови бомби по мобилна артилерийска установка на джихадистите.

Военният министър Чък Хейгъл съобщи, че между 60 и 72 контейнера с храна и вода са пуснати в планината, където са хилядите бежанци от иракските религиозни малцинства.

Запитан дали бойците на "Ислямската държава" биха могли да се скрият сред цивилните, за да избягнат въздушните удари. Хейгъл увери, че ако бойците на групировката предприемат действия срещу Ербил, Багдад или бежанците в планината, те ще бъдат лесно различими. САЩ разполагжат с достатъчно разузнавателни данни, за да идентифицират мишените и въздушните удари да бъдат ефективни.

Целта на даденото от президента разрешение за намеса е "да се предотврати потенциален геноцид".

"Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", обясни Обама.

Президентът на САЩ обаче увери, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от страната. "Няма американско военно решение на кризата в Ирак", обобщи Обама.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Кабул, заяви, че въоръжената офанзива на ислямистите в Ирак придобива характера на "геноцид" и че шансовете за добро бъдеще на страната няма да стават по-сигурни.

"Кампанията на "Ислямска държава" на терор срещу невинни, вкл. християнско малцинство, и нейните целенасочени актове на насилие проявяват всички обезкопокоителни признаци на геноцид", каза Кери по време на посещението си в Кабул.

"Залозите за бъдещето на Ирак също могат да не станат по-ясни", добави Кери.

Преди ден в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак, позовавайки се на данни от кюрдски бойци. Впоследствие това твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.

Британският премиер Дейвид Камерън приветства решението на президента на САЩ Барак Обама.

"Светът е длъжен да подпомогне религиозните малцинства в Ирак, заплашвани днес с насилие от ИД", посочи Камерън.

Външното министерство в Лондон подчерта, че британските войски, включително военновъздушните сили, няма да участват в евентуални бойни операции в Ирак.

В четвъртък вечерта от Елисейския дворец в Париж съобщи, че Франция също е готова да подпомогне въоръжените сили в автономния Иракски Кюрдистан. Президентът Франсоа Оланд е разговарял по телефона с кюрдския регионален президент Масуд Барзани и двамата са се споразумели за сътрудничество.

В съобщението на френското президентство се посочва, че става дума за сътрудничество, което да попречи на "офанзивата на "Ислямската държава" в Североизточен Ирак".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят